Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely: az engedélyezés után egymillió adag kínai vakcina érkezhet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés, 12.33: Béremelésben  fognak részesülni a háziorvosok is – jelentette be Gulyás Gergely. Az MTI szerint mivel hatékony egészségügyi alapellátás nélkül nincs jó színvonalú egészségügyi ellátás, és a háziorvosi praxisok működése, eredményessége nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az egészségügyi rendszer jól működjön, a kormány úgy döntött, hogy a béremelésből a háziorvosok is részesülnek – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
A tárcavezető kiemelte: a háziorvosok komoly szerepet vállaltak a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, ezért megérdemlik, hogy elismerjék a munkájukat, fontos, hogy a magyar egészségügy alapköve erős talapzaton állhasson.
Kifejtette: aki szoros praxisközösséget vállal, az teljes egészében megkapja a béremelést, ha lazább formát választ, akkor is megkapja az orvosi bértábla szerinti különbözet 80 százalékát, ha pedig egyáltalán nem vesz részt praxisközösségben, akkor a különbözet 30 százalékával emelik a fizetését. Ugyanez vonatozik az állami ellátásban résztvevő fogorvosokra is – tette hozzá Gulyás Gergely.

„Mi semmilyen hivatalra nem kívánunk a vakcinák engedélyezése ügyében nyomást gyakorolni, de naponta emberek ezrei halnak meg […] ezért számunkra az élet védelme a legfontosabb”

-ezt hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón a közmédia orosz, kínai és brit vakcinák engedélyeztetésével kapcsolatos kérdéseire.

Mint ismert, tegnap a magyar gyógyszerészeti hatóság az EU-s hatóságok előtt, soron kívül engedélyezte a brit AstraZeneca „oxfordi vakcináját”, és a moszkvai Gamaleja Intézet által fejlesztett Szputnyik-V nevű vakcinát is, így ezekkel Magyarországon megkezdődik az oltás a Pfizer és a Moderna oltóanyagai mellett.

Hozzátette, az EU-tól a rendkívüli járványhelyzetben elvárható lenne a gyors, hatékony engedélyezés. Erre példaként hozta fel, hogy a brit AstraZeneca vakcinája még mindig nem kapott Brüsszeltől engedélyt, miközben a britek már ezzel oltják a lakosságot.

A miniszter hangsúlyozta azt is, nem kíván a Demokratikus Koalíció orosz és kínai oltóanyagot ért kritikáira érdemben reagálni, szerinte Dobrev Klára EP-képviselő ez irányú megszólalásai is az ország érdekeivel mennek szembe. Hozzátette, „nem tudja elképzelni”, hogy Kína olyan vakcinával oltana a saját országában, rendkívüli engedély alapján, ami ártalmas lenne. Ugyanakkor ha valaki egy bizonyos típusú vakcinában nem bízik, Gulyás szerint majd kérhet másikat helyette.

A Hír TV további kérdéseire vonatkozóan a témában Gulyás Gergely hangsúlyozta, tapasztalataik szerint az oltási program hamarosan fel fog gyorsulni, és „az oltási kedv egyre nő” az országban. Később ehhez hozzátette, a központi nyilvántartás az irányadó a kormányzati oltási terv betartásához, és pontos követéséhez.

Ezzel kapcsolatban kiemelte, a magyar kormány célja továbbra is az, hogy a korlátozások minél hamarabb feloldhatóak legyenek, azok fenntartásáról jövő héten hoznak majd határozatot.

Megjegyezte továbbá, hogy a Pfizer szállításai jelenleg az EU felé akadoznak, és mint kiderült, gyors engedélyezése céljából az amerikai multicég nyomást is gyakorolt az EU-ra. Ezért Brüsszeltől ebben a kérdésben a magyar kormány hatékonyságot vár el. Álhírnek nevezte viszont Gulyás Gergely és az egészségügyi szaktárca is, hogy a nap végén a rendelkezése álló vakcinákat az oltóközpontok „kiöntenék”, szerinte ez fegyelmi eljárást vonna maga után.

Kitért arra is, Szijjártó Péter holnap tud majd részletesebben beszámolni moszkvai útja eredményeiről, amely során a Szputnyik V vakcina gyártási kapacitásai és a magyarországi szállítás lehetőségei iránt tájékozódik.

Reménykeltőnek tartja Gulyás a kínai Sinopharm cég vakcinájával kapcsolatban, és amennyiben az engedélyezés megtörténik, innen egymillió adag vakcinára számíthat Magyarország.

Ennek a cégnek a vakcinái amúgy „klasszikus módszerrel”, elölt koronavírusokkal készültek, és eddig a kínai kutatók legígéretesebb és biztonságosabb oltóanyagának számít, az EU egészségügyi hatóságai azonban mér nem engedélyezték.

A további, oltásra vonatkozó kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely közölte, az oltási igazolást „különböző színű plasztik kártyákkal” fogják majd kiadni, a védettséget igazoló igazolványhoz esetleg hozzá lehet kötni az este 8 óra és reggel 5 óra közötti kijárási korlátozás feloldását is az oltottak esetében, számukra ugyanis ennek „semmi értelme nem lenne.”

Röviden kitért a Kormányinfót tartó miniszter arra is, miért jelentette be nemrég Varga Judit igazságügyi miniszter, hogy a Facebookot és más nagy techcégeket elszámoltató törvényjavaslatot készít elő. Hangsúlyozta,

„…alkotmányos keretek azok, hogy a szólásszabadságot biztosítani kell […]Azt látjuk, hogy ezek az alapvető garanciák a nagy techcégek esetében nem érvényesülnek, és a kormány szabályozni sem tudja őket, ebben az ügyben készül javaslat az Igazságügyi Minisztériumban.”

-vélte Gulyás a kérdésre válaszolva.

Számos kérdés vonatkozott a főváros Lánchíd-felújítási programjára is, ezzel kapcsolatban csak arról beszélt, véleménye szerint Karácsony Gergely főpolgármester a közbeszerzés ismételt kiírásával „5 milliárd forintot pazarolt el”, és a miniszter „szomorú azért,” mert Karácsonynak szerinte „a Lánchíd nem számít.”

A főváros gazdálkodását végleg ellehetetlenítő adóbevétel-elvonásokról, és szolidaritási adókötelezettségéről, valamint Budapest és több, érintett önkormányzat csődhelyzetéről a miniszter most sem beszélt azonban, helyette a egyes budapesti polgármesterek és a főváros is tájékoztató plakátkampánnyal próbálják minderre felhívni a figyelmet.

Hangsúlyozta azt is, azokkal az önkormányzatokkal szívesen tárgyalnak a kompenzációra és egyeztetésre, akik „Brüsszel helyett a magyar kormánytól várják a segítséget.”Ez nyilván a kormánypárti városoknak nyújtott kompenzációra vonatkozott, amelyről a kormány karácsonykor döntött.

Gulyás gratulált Joe Biden beiktatásához is, és hangsúlyozta, „nem kizárt, hogy a demokrata vezetés is tud tanulni a hibáiból, korrektebb, kiszámíthatóbb szövetség politikát várunk a Biden-adminisztrációtól.” – mondta erre.

A magyar kormány minisztere nemcsak neki, de a Németországot kormányzó CDU/CSU szövetség új elnökének, Armin Laschetnek is gratulált, és hangsúlyozta, a pártszövetség „Magyarország egyetlen szövetségese Németországban.”

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán