Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogsértések és az EP-képviselők félrevezetése miatt követelik a Frontex vezetőjének lemondását

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egyre szaporodnak azok a hangok az Európai Unión belül, amelyek az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) vezetőjének lemondását követelik. Fabrice Leggerit az Európai Bizottság és az Európai Parlament egyes frakciói is azzal vádolják, hogy félrevezette az Európai Parlamenti képviselőket és szemet hunyt a Frontex alkalmazottai által menekültekkel szemben elkövetett jogsértések fölött.

A napokban szivárgott ki a Bizottság Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatóságát vezető Monique Pariat decemberi keltezésű levele, amelyben a hivatalnok azzal vádolja Leggerrit, hogy a decemberi EP-meghallgatásán a férfi „félrevezető módon” tájékoztatta a képviselőket a Frontex alapjogi tisztjeinek toborzása kapcsán.

Az ügynökségnek, amelynek 2005-ös 6 millió eurós költségvetése tavaly már a 420 millió eurót is meghaladta, a múlt hónap elejéig kellett volna 40 darab alapjogokat felügyelő munkatársat alkalmaznia, ezt mind a mai napig nem tette meg, és az EP-képviselők előtt Leggeri azt állította, az Európai Bizottság nem adta meg a megfelelő erőforrásokat ennek a belső felügyelő személyzetnek a létrehozásához.

Az EP polgárjogi, igazságügyi és belügyi bizottságának küldött levelében az illetékes bizottsági főigazgatóság vezetője azonban tételesen cáfolta ezt.

Leggeri mulasztását az teszi igazán akuttá, hogy az elmúlt hónapokban egyre szaporodtak a bizonyítékok, amelyek a Frontex részvételéről tanúskodnak hivatalos iratok nélküli külföldiek elleni jogsértésekben.

Tavaly októberben egy nemzetközi újságírócsapat hat olyan esetet is dokumentált, amikor a Frontex munkatársai részt vettek menekültek görög-török határon való visszakényszerítésében. Az egyik videófelvételen például az látszik, hogy az ügynökség hajója veszélyesen közel hajt egy menekültekkel teli csónakhoz, úgy generálva hullámokat, hogy azok visszasodorják a tákolmányt a török partok felé.

Az ügyben a Frontex felügyelőbizottsága és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálatot indított. Az OLAF az ügynökség gyanús pénzköltéseit is vizsgálja, például azt a 94 ezer euróba kerülő varsói vacsorát, amelyről hétfőn tett közzé leleplező cikket az EUObserver.

Az Európai Parlament is saját vizsgálatot szeretne indítani a Frontex emberi jogokat sértő gyakorlatai kapcsán. Sira Rego, a spanyolországi Egyesült Baloldal EP-képviselője bejelentette, aláírásgyűjtésbe kezd kollégái közt egy vizsgálóbizottság felállítása érdekében.

Rego kezdeményezését képviselőcsoportja, az Európai Baloldal (GUE/NGL), illetve a Zöldek is támogatják, sőt a liberális Renew frakció egyes képviselőinek támogatását is maga mögött tudhatja. A vizsgálóbizottság létrejöttéhez 170 EP-képviselő aláírására van szükség, így a döntő szó feltehetően a balközép S&D frakcióé, amennyiben ők is beállnak a kezdeményezés mögé, úgy sikerrel járhat.

Legerrinek le kell mondania, véli Rego, aki szerint ugyanakkor az igazgató viselkedése „egy elszabadult ügynökség tünete”.

A menekültválságra adott egyre agresszívebben bezárkózó válasszal párhuzamosan (erről itt és itt írtunk bővebben) az Európai Unió hatalmas összegekkel jutalmazta meg a Frontexet, a következő hét évre az ügynökség költségvetése 5,6 milliárd eurót tesz ki. Felhatalmazást kapott arra is, hogy 10 ezerre növelje határőreinek számát, akiknek új egyenruháját épp a napokban mutatta be.

A határvédelmi ügynökséggel tevékenységével kapcsolatban egyébként az Európai Bizottság magasabb szintjein is egyre több kritika fogalmazódik meg. Az unió belügyeiért felelős biztos, Ylva Johannson például úgy nyilatkozott, nem volt megelégedve Legerri válaszával, amelyeket a jogsértéseket illető vádakra neki személyesen adott.

Az ügynökség igazgatója tagadja a vele szemben megfogalmazott vádakat, a Frontex szóvivője pedig úgy nyilatkozott, Leggerinek nincs szándékában lemondani, folytatni szeretné munkáját „ezekben a nehéz időkben”.

(The Guardian, El Salto)

Címlapkép: Twitter / Frontex