Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A francia kormány és muszlim közösségi vezetők „alapszabályt” írtak a francia muszlimoknak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az elmúlt napokban a francia kormány és a Muszlim Hit Francia Tanácsa (CFCM) megállapodtak egy 10 pontos „elvi chartában”, amely lefekteti a francia republikánus elvek, például a laicitás elsőbbségét az iszlámmal szemben. A kilenc vallási szervezetből álló CFCM a dokumentumban ígéretet tesz egy francia imámtanács létrehozására, amelynek célja a muszlim klérus képzése, hogy ezzel csökkentsék a külföldön képzett imámok hatását.

A szöveg hitet tesz a laicitás, az állam és egyház szétválasztása, a nemi egyenjogúság mellett, illetve elutasítja a diszkriminációt, és „bizonyos kulturális gyakorlatok”, amelyek az iszlámhoz tartozónak mondják magukat.

A charta hatodik cikkelye harcot hirdet az iszlám politikai és ideológiai célok érdekében történő instrumentalizációja, kihasználása ellen, és az aláírók ígéretet tesznek arra, hogy elutasítják a „politikai iszlám” népszerűsítését.

A kilencedik cikkely arra is kitér, hogy az „állami rasszizmus” emlegetése rágalom, amely súlyosítja a mind a muszlimellenes, mind a franciaellenes gyűlöletet.

A dokumentum elfogadását feszült tárgyalások előzték meg, miután Emmanuel Macron francia elnök novemberben hadat üzent az „iszlám szeparatizmus” ellen, és felszólította a vallási vezetőket egy hasonló szabályzat megalkotására. Macronék egy törvényjavaslatot is benyújtottak, amellyel többek közt elejét vennék a franciaországi muszlim szervezetek külföldről történő anyagi támogatását.

Franck Frégosi, a Sciences-Po Aix oktatója és a franciaországi iszlám szakértője a France24-nek nyilatkozva úgy értékelte, a most elfogadott dokumentum rengeteg ellentmondást tartalmaz, például olyan szervezeteket is a „politikai iszlám” tiltólistájára helyez, amely ott vannak a dokumentum aláíró között is.

Az sem világos számára, ki fogja betartani ezeken az előírásokat és milyen módon. A kérdés relevanciáját tovább növeli, hogy a CFCM-ben képviseltetett föderációk csupán a franciaországi muszlim vallási intézmények felét képviselik.

Frégosi egy felülről lefelé kényszerített szövegnek tekinti a dokumentumot, amely sok tekintetben nem vesz tudomást a hétköznapi életben létező valóságokról.

A dokumentum ellentmondásos és diszkriminatív jellegére mutat rá Rim-Sarah Alouane, francia jogász Twitter-bejegyzése, amelyben azt a retorikai kérdést veti fel, vajon a kormány aláírat-e egy hasonló chartát a katolikus egyházzal is, amelyben hitet kell tennie a nemek közötti egyenlőség és a nők jogai mellett.

A dokumentum kritikusai szerint általa a francia állam egy 5 millió tagot számláló vallási kisebbséget bélyegez meg egy szélsőséges csoport által elkövetett bűncselekmények miatt.

A franciaországi iszlám körüli vita azután lángolt fel újra az országban, hogy egy fundamentalista fiatal 2020 októberében lefejezte Samuel Paty tanárt, aki a szólásszabadságot érintő óráján bemutatta a Charlie Hebdo szatirikus lap Mohamed-karikatúráját. A karikatúra eredeti megjelenésekor, 2015-ben az iszlám nevében fellépő terroristák merényletet követtek el Párizsban, 12 embert, köztük a lap több munkatársát gyilkolva meg.

(Politico)

Címlapkép: Facebook / Emmanuel Macron