Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszadobta a kisebbségi jogokat védő javaslatcsomagot, a Minority SafePacket az Európai Bizottság

Ez a cikk több mint 3 éves.

Elutasította az Európai Bizottság a Minority SafePacket, írja a Transindex. Vincze Lóránt, a FUEN (Federal Union of European Nationalities) elnöke szerint a Bizottség döntésével hátat fordított a kisebbségeknek és az aláíró polgároknak, valamint a a nagy többséggel támogató határozatot elfogadó Európai Parlamentnek, több támogató nemzeti kormánynak és régiónak.

A Minority SafePack javaslatai:

  1. EU-s ajánlás a kulturális és nyelvi sokféleség védelméért és előmozdításáért az Unióban
  2. Támogatási programok biztosítása a nyelvi közösségek számára
  3. Nyelvi sokféleségi központ létrehozása
  4. A támogatási programok módosítása úgy, hogy azok a kis régiókban élő és kisebbségi nyelvet beszélő közösségek számára elérhetőek legyenek
  5. Kutatás a kisebbségek Európa szociális és gazdasági fejlődéséhez való hozzájárulásának értékéről
  6. Az állam nélküli kisebbségek (pl. romák) egyenlősége
  7. Egységes európai szerzői jog, amely értelmében a szolgáltatásokhoz és közvetítésekhez anyanyelven lehessen hozzáférni
  8. Szolgáltatói és hozzáférési szabadság az audiovizuális tartalmakhoz a kisebbségi régiókban
  9. A kisebbségi közösségeket, médiát és örökségvédelmet támogató tevékenységek tömbösített felmentése.

„Az EB azoknak a kérését utasította el, akik számára az európai nyelvi és kulturális hagyaték megőrzése nem egy jól hangzó szlogen, hanem a mindennapok kihívása. Az EB vállon veregető álláspontja nem elégséges, az aláíró 1 123 422 polgár konkrét intézkedéseket, cselekvést várt. Válaszával a Bizottság cserbenhagyta az Unió nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó 50 milliónyi polgárát. Közülük több millió embert, akik saját országukban folyamatosan jogsérelem ért, most pedig az Európai Bizottság, amely a demokrácia, a jogállamiság, az értékelvűség és az igazság őreként hirdeti magát, szintén hátat fordít nekik”

-kommentálta a döntést Vincze.

A kezdeményezők az Európai Bizottság döntését több ponton is hibásnak találják: egyrészt hiteltelenné teszi az európai polgári kezdeményezés intézményét azzal, hogy a jogalkotást már az ötödik sikeres kezdeményezés esetén utasítja el. Szerintük az EU tehát ahelyett, hogy közelebb kerülne a polgárokhoz, éppen a tőlük érkező javaslatokat hagyja figyelmen kívül.

A Bizottság közleménye szerint végül azért nem kezdeményeztek jogalkotást, mert a javaslatcsomag 2013-as benyújtása óta számos kérdés megoldódott az Unióban:

„A Bizottság közleménye a kilenc egyedi javaslat mindegyikét értékeli, figyelembe véve a szubszidiaritás és az arányosság elvét. Bár a Bizottság válasza nem irányoz elő új jogi aktusokat, a már hatályos jogszabályok és szakpolitikai intézkedések teljes körű végrehajtása komoly fegyvártárat fog biztosítani a kezdeményezés céljainak támogatásához”

Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke szerint ez az ötödik sikeres európai polgári kezdeményezés arról tanúskodik, hogy az emberek hallatni akarják a hangjukat és részt kívánnak venni az uniós politika alakításáról szóló nyilvános vitában. Hozzátette: a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása az Unió egyik alapvető értéke, a Bizottság pedig továbbra is elkötelezett az ezzel kapcsolatos törekvések iránt.

Tamás Gáspár Miklós véleménycikke a Minority SafePackról tavaly májusban jelent meg a Mércén, ide kattintva olvasható.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd