Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor szerint akár még nyár előtt visszakaphatjuk a régi életünket

Ez a cikk több mint 3 éves.

Interjút adott a Kossuth Rádióban ma reggel Orbán Viktor miniszterelnök, amelyben két fontosabb bejelentést is tett: legkésőbb 2022. január elsejétől teljes szja-mentességet kapnak a 25 év alatti fiatalok, valamint hogy hamarosan elkezdik oltani a 60 év feletti, krónikus betegeket is.

Orbán az Operatív törzs üléséről érkezve elmondta, hogy eddig összesen 105728 embert oltottak be Magyarországon, akik mind egészségügyi dolgozók, illetve szociális otthonban dolgozók voltak.

Azt is hozzátette, hogy a kínai vakcinából tömegesen tudnának beszerezni, ehhez mindössze az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság rábólintson az oltóanyagra. Az ehhez kapcsolódó vizsgálatok jelenleg is folynak, remélhetőleg pár napon belül lesz eredmény. Az Operatív törzs szerint egyébként nem kockázatos az oltás, „tízmilliószám oltják már a saját népüket a keleti vakcinákkal”.

Arról is beszámolt, hogy az egészségügyi dolgozók és szociális otthonban élők oltását hamarosan már befejezik, ezután következhet a 60 év feletti krónikus betegek csoportja. 1,7 millió emberről van szó, akiket 3 betegségcsoport alapján jelöltek ki, ám erről további részleteket Orbán nem közölt. „Ennyi kínai vakcina lenne is, ha meglenne az engedély, őket ki tudják menteni a vírus jelentette kockázatból”, tette hozzá.

Orbán szerint egy nap alatt nagyjából 500 ezer embert tudnak beoltani – erre utalt, amikor korábban azt nyilatkozta, hogy akár egy hétvége alatt beoltanak mindenkit. A miniszterelnök ezt pontosította, szerinte inkább egy hosszúhétvégéről, vagy kettőről lenne szó – de egyelőre nem ez a kérdés, hiszen nincsen elég vakcina.

Hozzátette, hogy már megvan az időpont, azoknál mindenképpen jelentkezni fognak, akik regisztráltak az oltásra. A korlátozásokat saját bevallása szerint már a miniszterelnök is „nehezen bírja”, ám ha a „brüsszeli beszerzések alapján haladnánk”, nyár vége vagy ősz előtt nem lehetne a korlátozásokat feloldani.

De ha az egészségügyi hatóság rábólint a kínai vakcinára, szerinte akár még nyár előtt is visszakaphatjuk a régi életünket.

A második bejelentést a műsor vége felé tette: a kormány 2022 január 1-től a 25 év alatti fiataloknak teljes jövedelemadómentességet adna és bár ez ügyben „nehéz tárgyalásaik” voltak Varga Mihály miniszterelnök-helyettessel, eldöntötték a kérdést. Ennek határát a családi ügyekért felelős miniszter számolja ki, Orbán szerint az átlagfizetésekig lenne érdemes elmenni.