Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bíróság kötelezi a Kormányhivatalt a veszprémi koronavírus-adatok kiadására

Ez a cikk több mint 3 éves.

Pert nyert a Veszprém megyei Kormányhivatal ellen a Demokratikus Koalíció, ki kell adniuk a koronavírussal kapcsolatos adataikat, derül ki a párt sajtóközleményéből.

Ahogyan arról a Magyar Narancs korábban beszámolt: Katanics Sándor, a DK veszprémi önkormányzati frakciójának vezetője a járvány második hullámának kezdetén szeretett volna fertőzöttségi adatokhoz jutni. Még augusztus hatodikán érdeklődött Porga Gyulánál, Veszprém fideszes polgármesterénél, miután kiderült, hogy a közeli Pápán és környékén 6-ról hirtelen 17 főre emelkedett a covid-fertőzöttek száma, Veszprém megyében pedig alig egy hét alatt a 64 ismert beteg száma 87 főre nőtt.

A képviselő meggyőződése szerint nem titkos adatokat igényelt: csupán arra volt kíváncsi, hogy Veszprémben pontosan hányan vannak hatósági házi karanténban, hány fő fertőződött meg és hányan lettek betegek. Porga viszont a konkrét választ megkerülve annyit közölt, hogy a szociális- és közintézményekben nem merült fel a fertőzöttség gyanúja, illetve hogy az igazolt esetszám továbbra is alacsony.

Katanics ezután augusztus 13-án, majd 27-én elektronikus levélben fordult a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatalához: ekkor is csak azt szerette volna megtudni, az elmúlt hetekben tapasztalható volt-e a fertőzöttek számának a növekedése, és ha igen, milyen mértékben. Takács Szabolcs kormánymegbízott és Pápai Enikő megyei tisztifőorvos is elhárította az adatközlést, a Veszprémi Járási Hivatal válaszlevelében pedig felhívták a figyelmét arra, hogy a betegek beazonosítását lehetővé adatok közlése nem lehetséges, azok különleges személyes adatoknak minősülnek. A kormányhivatal megadta az elutasító határozat elleni fellebbezés lehetőségét: ha panasza van, az adatkiadás miatt forduljon a járásbírósághoz.

A képviselő a járásbíróságon be is panaszolta az elutasítást, hangsúlyozva, hogy nem kért és nem is akar személyek beazonosításához kapcsolatos adatokat megismerni, csupán arról akar informálódni, hogy hol lehet a fertőzöttek számának változását nyomon követni. A hivatalvezető által megadott, kormányzati koronavírus honlapon a kért számadatokat ugyanis továbbra sem szerepeltek.

Ám ekkor a kormányhivatal ellenkérelmet nyújtott be: a Képviselő beadványát azzal támadták, hogy az önkormányzatot jelölték meg az adatok kezelőjeként, ahová minden járványügyi határozatot továbbítanak. Ez az érv az elutasító határozatban nem szerepelt, az adatok különös minősítésével indokolták kiadásuk megtagadását, a képviselőt visszairányították az adatokat nem biztosító önkormányzathoz, kötelezték a perköltség és a 12 ezer forintos ügyvédi munkadíj megfizetésére.

Katanics Sándor a lap megkeresésére azt nyilatkozta októberben:

„A veszprémi emberek például éppen a pápai emberekhez hasonlóan elvárnák, hogy a polgármester naprakészen tájékoztassa őket, vagy ha ő nem hajlandó erre, akkor valaki más. Igaz, hogy most nem hirdettek veszélyhelyzetet, így a védekezést nem a polgármester irányítja, de ettől még a meghallhatná a városban élők szavát és válaszolhatna is a kérdésekre”

Az adatkiadási per első tárgyalására novemberben került sor, most pedig megérkezett az eredmény is: a Járásbíróság döntése szerint a Kormányhivatalnak 15 napon belül ki kell adnia, hány Veszprémben élő személy volt koronavírussal fertőzött, vagy került hatósági házikaranténba.

„Orbánék tehetetlenkedése, kapkodása és hazudozása az emberek totális bizalmatlanságához vezetett, márpedig a járvány kezeléséhez átláthatóságra és valódi adatokra van szükség, hogy ne fokozódjon az amúgy is hatalmas káosz”

– jegyzi meg a Demokratikus Koalíció közleményében.

Címlapkép: MTI/Vajda János