Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szerbiában ötféle koronavírus elleni vakcina közül lehet választani

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szerbiában hétfőtől lehet online regisztrálni a koronavírus elleni védőoltásra, csütörtöktől pedig telefonon keresztül is módjában áll a szerbiai állampolgároknak a jelentkezésre. Magyarországgal ellentétben a szerbiai regisztrációs oldalon azonban nemcsak egy e-mail címet lehet megadni információként, hanem azt is, hogy az illető az ötféle védőoltás közül melyikre tart számot, vagy hogy milyen – a vakcináció szempontjából releváns –betegségtől szenved – írja a Szabad Magyar Szó vajdasági híroldal.

Ana Brnabić szerbiai kormányfő – aki az elsők közt vette fel az országba érkező vakcinát – vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy jelen pillanatban Szerbiának négymillió védőoltásra van szerződése különböző cégekkel, de a tervek szerint még egyszer ennyit szereznének be.

Szavai szerint eddig Szerbiában 9.300 embert oltottak be, a héten pedig Belgrádban megnyílik az első olyan szerbiai oltópont, ahol a polgárok felvehetik a vakcinát.

Az országban hivatalosan december 24-én kezdődött meg az oltás a Pfizer/BioNTech német-amerikai gyógyszervállalat vakcinájával, amelyből december 22-én 4784, január 4-én pedig 19 500 ampulla érkezett Szerbiába.

A Pfizer vakcináján kívül elérhetővé vált még 2 400 adag a Szputnyik V orosz vakcinából is, amiből januárban további félmilliót várnak, de a regisztráció során a Sinopharm, a Moderna és az AstraZeneca vakcináit is lehet igényelni.

A következő hónapokban három szakaszban tervezik beoltani a lakosság felét, 3,7 millió embert.

Ugyanakkor Szerbiában is sokan utasítják el a védőoltást.

A belgrádi Politika napilap ma közölt részleteket arról a felmérésből, amely szerint Szerbiában minden harmadik személy jelentette ki, hogy nem fogja felvenni a koronavírus elleni vakcinát, és mindössze a megkérdezettek 20 százaléka állította, hogy biztosan beoltatja magát.

A felmérés szerint a szerbiai megkérdezettek nagy többsége úgy látja, hogy a gyógyszeriparnak biztosan köze van a vírushoz, egyharmaduk szerint pedig a kínai kormány laboratóriumban állíttatta elő a vírust, ez pedig valahogy „elszabadult” Vuhanban.

Szerbiában eddig hivatalosan 360 ezer ember esetében igazolták a betegséget, amelyben 3.610-en hunytak el. Az adatok azonban bizonytalanok, miután júniusban felmerült a gyanú, hogy a hatóságok eltitkolták a járványban elhunytak valós számát.

(MTI, Szabad Magyar Szó, RTV)
Címlapkép: MTI/Mohai Balázs