Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyílt levélben kérik számon Kásleren az ellenzéki kerületek egészségügyi támogatásainak megvágását

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nyílt levélben kérdezett rá Havasi Gábor, a főváros egészségügyi főtanácsnoka Káslser Miklós ember erőforrásokért felelős miniszternél, hogy mi alapján csökkentette a kormány határozati úton egyes budapesti kerületek egészségügyi fejlesztésekhez szükséges állami támogatását, másokért pedig miért növelte – erről a momentumos politikus közösségi oldalán írt bejegyzést csütörtökön.

A kormány a tavalyi év utolsó Magyar Közlönyében hirdette ki, hogy változtat a Pest megyei járóbeteg-szakellátás fejlesztési koncepciójának, illetve  az Egészséges Budapest Program keretében megvalósuló egészségügyi  fejlesztésekhez megítélt keretösszegeken. A módosítások a december 31-ei, 298. számú közlöny utolsó oldalain lelhetők fel, az Egészséges Budapest Programban eredetileg előirányzott támogatások pedig itt találhatók.

Ezek alapján a kormány három ellenzéki vezetésű település, Budapest II., III. és XV. kerületének egészségügyi fejlesztéseitől elvett összesen 10 milliárd forintot, ezzel párhuzamosan pedig két kormánypárti vezetésű kerületben, Budapest XII. és XVII. kerületében tervezett szakrendelő-fejlesztés támogatását megemelték 8,8 milliárd forinttal.

A II. kerületi önkormányzatnak Hatmilliárd forinttal kevesebbet ad a kormány a Frankel Leó úti rendelő építésére, mint amennyiről még az előző, fideszes vezetéssel megegyezett.

Kiss László óbudai polgármester beszámolója szerint az eredeti – 1286/2018. (VI.25.) kormányhatározat így szól: „Vörösvári úti és a Csobánka téri telephelyek felújítása külső telephely összevonásával, épületek gépészeti és műszaki korszerűsítése, orvostechnológiai és informatikai eszközpark cseréje”, ez a beruházás az akkori határozat szerint 5,63 milliárd Ft, ebből 0,48 mrd Ft önerő, 5,15 milliárd Ft pedig a támogatás. Ehhez képest a 2067/2020-asban a fejlesztés tárgya leszűkült kizárólag a Vörösvári úti rendelő felújítására („Vörösvári úti telephely felújítása, az épület gépészeti és műszaki korszerűsítése, orvostechnológiai és informatikai eszközpark cseréje”), mindezen fejlesztési csomag bekerülési értékét a határozat 2,167 592 milliárd Ft-ban határozza meg, amiből 1,687 592 milliárd Ft az EBP támogatása, és az önerő maradt 480 millió Ft.

Szabó Tímea, a kerület párbeszédes országgyűlési képviselője írásbeli kérdést is beadott az elvonással kapcsolatban Kásler Miklósnak.

Cserdiné Németh Angéla rákoslapotai polgármester arról posztolt, hogy a kormány visszavonta a kerületbe tervezett Lelki Egészségközpont teljes támogatását.

Havasi Gábor emiatt a következő kérdéseket szegezte a miniszternek:

  • Mi alapján tesz különbséget a kormány a II., a III., a XV. és a XII., illetve a XVII. kerületi emberek között? Miért fontosabb a fideszes kerületekben élő emberek egészsége, mint az ellenzéki vezetésű kerületekben élőké?
  • Mi az oka, hogy miközben minden település, ellenzéki és kormánypárti polgármester, minden magyar a járvány ellen és a járvány hatásaival küzd, addig Orbán Viktor és ön különbséget tesz közöttük?

Amint azt Havasi Gábor is megjegyzi a Káslernek írt levélben, a 10 milliárdos elvonásnak a kormánytól a 2019-es önkormányzati választások után kialkudott fejlesztési támogatás látja kárát.

Budapestnek akkor öt évre lebontva összesen 50 milliárdos egészségügyi támogatást ígért a kormány, ami része volt annak a kompromisszumnak, amelynek keretében például az atlétikai világbajnokságot érintő beruházás is kezdetetét vette a ferencvárosi Duna-parton.

Havasi ezért azt is kérdezi a minisztertől, mi indokolja, hogy bár a kormány és Budapest vezetése 2019 év végén megegyezett a budapesti alapellátás és járóbeteg-szakellátás fejlesztéséről, a kormány sorban vonja vissza ellenzéki vezetésű kerületek korábbi támogatásait.

Címlapkép: Kásler Miklós / Facebook