Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ombudsman felfüggesztette az Egyenlő Bánásmód Hatóság által a kormány ellen indított eljárást

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Országgyűlés még decemberben döntött arról, hogy 2021. január 1-től az Egyenlő Bánásmód Hatóságot (EBH) beolvasztják az alapvető jogok biztosának hivatalába. A tavalyi év utolsó napjaiban azonban az EBH eljárást indított Magyarország Kormánya ellen, de mivel magát a hatóságot január elsejével megszüntették, az eljárást is felfüggesztésre került. Az átalakítással az ügy Kozma Ákoshoz, az Alapvető Jogok Biztosához került, aki végzésében január 31-ig felfüggesztette a kormány ellen indított eljárást, írja a 24.hu.

Az EBH-t a szombathelyi önkormányzat képviselőjeként Czeglédy Csaba kereste meg, miután a kormány következetesen csak Fideszes vezetésű önkormányzatoknak adott év végi támogatást. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében a kormány felére csökkentette az iparűzési adó mértékét, ami eddig az önkormányzatok legfontosabb bevételének számított. Ennek hatására a települési önkormányzatok várhatóan 220 milliárd forintot, bevételük 9 százalékát, a fővárosi önkormányzatok pedig közel az ötödét, 18 százalékát fogják elveszíteni 2021-ben. Ahogy arról mi is beszámoltunk, az intézkedés ellen az önkormányzatok közös tiltakozási akcióba kezdtek, melynek során kifejezték aggodalmukat, hogy a 25 ezer főnél nagyobb településeknek ígért egyedi kompenzációt  politikai alapon fogja osztani a kormány. Egy karácsonykor kiadott Magyar Közlöny számban pedig csakugyan megfigyelhető volt, hogy aránytalanul jutalmazzák támogatásokkal a kormánypárti vezetésű városokat, miközben az ellenzékiek jó esetben is csak célokhoz rendelt pénzt kaptak.

Czeglédy Csaba szerint a kormány ezzel megsértette az esélyegyenlőségi törvény előírásait, ezért Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, amely december 25-én eljárást is kezdeményezett az ügyben.

A hatóság azonban a fideszes többségű Országgyűlés decemberi döntésével megszüntetésre került, jogutódja január elsejével az ombudsman lett. Számos szakszervezet és szakértő figyelte aggodalommal az EBH megszűnését, többen pedig tiltakoztak is ellene. Az intézménynek a munkavállalói jogérvényesítésben is komoly szerepe volt, a szakszervezetek szerint az EBH önálló működésének megszűntetésével a kormány drasztikusan csökkenti az egyenlő bánásmód elvének betartásért küzdő szakszervezetek lehetőségét is.

Kozma Ákos ombudsman arról értesítette Czeglédy Csabát, hogy a december 25-én kezdeményezett eljárás folyamatban van, de január 31-ig felfüggesztették. A szombathelyi önkormányzati képviselő a Facebookon kommentálta az Alapvető Jogok Biztosának végzését. Hangsúlyozta, hogy azért is indított eljárást, mert míg fideszes vezetésű megyei jogú városok mint például Győr, Sopron, Veszprém és Zalaegerszeg, részesültek támogatásban, addig Szombathely nem. Felszólította továbbá az alapvető jogok biztosát, hogy az ügy kivizsgálásával bizonyíthatja, hogy tényleg független a fideszes kormányzattól.

Elindult az eljárás Magyarország Kormánya ellen.

Az Alapvető Jogok Biztosa előtt folyamatban van az általam december…

Posted by Dr. Czeglédy Csaba on Tuesday, January 5, 2021

 

Címlapkép: MTI/Kovács Attila