Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Julian Assange Amerikába való kiadatását blokkolta egy londoni bíró

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nem lehet kiadni Julian Assange-ot, a Wikileaks alapítóját az Egyesült Államoknak, mondta ki egy londoni bíróság.

Vanessa Baraitser, az Egyesült Királyság kerületi bírója azért határozott úgy, hogy nem lehet kiadatni Julian Assange-ot az Egyesült Államoknak, mert szerinte nem biztosítottak annak feltételei, hogy a vádlott ne vegye el saját életét.

A bíró szerint Assange depressziós és a jövőjét féltő kétségbeesett ember benyomását keltette, ezért kijelentette:

„Szembesülve a szinte teljes elszigeteltség körülményeivel, olyan védő tényezők nélkül, amelyek korlátozták a kockázatot a HMP Belmarsh-nál, (a londoni börtön, ahol az utóbbi időben Assange-ot fogvatartják – a szerk.) bizonyos vagyok benne, hogy az Egyesült Államok által leírt eljárások nem akadályoznák meg Assange urat abban, hogy megtalálja az öngyilkosság módját, és ezért úgy döntöttem, hogy a kiadatás lelki károsodás miatt aránytalanul megterhelő, és ezért elrendelem a mentesítését.”

Az amerikai hatóságok a nem jogerős döntés ellen fellebbezni kívánnak.

Az Egyesült Államok  kormánya 18 ponton emelt vádat Julian Assange ellen, amiért Assange afganisztáni és iraki háborúval kapcsolatos titkos információkat tett közzé weboldalán, a Wikileaks-en. Julian Assange szerint a feltárt információk bemutatták az amerikai hadsereg visszaéléseit, míg az Egyesült Államok szerint az információk közzétételével Assange életeket sodort veszélybe.

Assange 2012 és 2019 az londoni Ecuador nagykövetségen tartózkodott, amíg 2019-ben le nem tartóztatták. Amíg a nagykövetségen volt, Svédországban szexuális erőszakkal vádolták,  mígnem 2019-ben, letartóztatása után nem sokkal ezt a vádat ejtették.

Címlapkép: David G Silvers, Ecuadori Konzulátus, London