Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A brit kormány szégyenlistájára került a Tesco

Ez a cikk több mint 3 éves.

A brit kormány december 31-én nyilvánosságra hozott szégyenlistáján 139 céget nevezett meg, melyek a minimálbér alatt fizettek dolgozóiknak. A 2016 és 2018 közötti adatsorok alapján a vállalatok összesen 6,7 millió fontot (azaz 2,7 milliárd forintot) nem fizettek ki több ezer munkavállalónak. A jelenlegi minimálbér az Egyesült Királyságban 8,72 font (vagyis nagyjából 3550 forint per óra) a 25 éves és idősebb munkavállalók számára.

A Tesco több mint 3700 üzletével az Egyesült Királyságban és Írországban, valamint világszerte közel 7000 boltjukkal, a szégyenlista előkelő első helyén végzett. A brit vezetés szerint a cég 78 199 munkavállalónak nem fizette ki a minimálbért, ezzel pedig több mint 5 millió fonttal (2 milliárd forinttal) tartozik a dolgozóinak. A lánc azt nyilatkozta, rendkívül csalódottnak és meglepettnek élte meg, hogy felkerültek a listára, mivel azt állítják, hogy bár 2017-ben valóban elmulasztották a minimálbér megfizetését, erről tájékoztatták az akkori kormányt. „Még 2017-ben azonosítottunk egy olyan technikai kérdést, amely azt jelentette, hogy egyes kollégák fizetése akaratlanul is a nemzeti minimálbér alá esett. Nagyon sajnáljuk, hogy ez megtörténhetett, de proaktív módon jelentettük a problémát” – nyilatkozta a Tesco a CNN Business-nek.

A Tesco közleményében arról is írt, hogy az eset után teljes költségtérítést biztosítottak a dolgozóknak, és azonnal megváltoztatták a bérezési politikájukat, hogy hasonló eset többé nem fordulhasson elő a jövőben.

A Pizza Hut szintén a szégyenlista élén végezte, mert 846,000 fontnyi összeget nem fizetett ki 10,980 munkavállalójának. A Superdrug Nagy-Britannia egyik legnagyobb gyógyszertár-hálózata 2222 dolgozójának nem fizetett ki összesen több mint 15 000 fontot.

„A minimálbér fizetése nem választható, hanem törvényes kötelezettség” – kommentálta az esetet Paul Scully brit szakminiszter.  Szerinte felháborító, hogy egyes vállalatok cserélgetik a munkaerejüket, hogy kijátsszák a fent említett szabályozásokat. A  listán szereplő 139 cégről azt nyilatkozta, különösen csalódást okozó tény, hogy hatalmas cégek követnek el ilyen szabálytalanságokat.

Magyarországon azonban egyelőre még mindig nincs megállapodás a minimálbérről. A kormány most 2–3 hét haladékot kért a szakszervezetektől, hogy több információhoz jussanak a döntéssel kapcsolatban. Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter azt mondta, nem tudja, hogy a kormánynak a korábbi ígéretéhez híven van-e lehetősége átvállalni az adót, vagy bármilyen más módon csökkenteni a munkaadók terheit. Jelenleg az európai összehasonlításban a magyar minimálbér a harmadik legkisebb, aminél előnytelenebb helyen még nem szerepelt Magyarország.

Címlapkép: Wikipédia