Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Müller Cecília „bizakodóvá vált” az elmúlt napokban, pedig újra nagyot ugrott az új fertőzöttek száma

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az év utolsó tájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos bizakodással tekintett a jövőbe: nem csak a védőoltások „szinte karácsonyi ajándékként” történő érkezése miatt, hanem mert az elmúlt napokban „szépen csökken” az aktív betegek száma. Az aktív esetek száma valóban csökkenő tendenciát mutat december közepe óta, de emellett az új fertőzöttek száma az elmúlt három napban megint növekedésnek indult.

A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 2971 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel pedig 322 514-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

December 27-én a kormányzati oldal 609 új fertőzöttről számolt be, 28-án 902-ről, 29-én pedig 1972-ről. A korábbi csökkenés tehát valószínűleg csak a kevesebb elvégzett tesztnek köszönhető. Ugyanakkor azt is fontos kiemelni, hogy még az elmúlt napok emelkedésével együtt is csökkent a regisztrált fertőzöttek száma az előző héthez képest.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a járvány mindannyiunk életét felforgatta, átrendezte, és sokan elvesztették rokonaikat, szeretteiket a fertőzés következtében – feléjük a tisztifőorvos részvétét fejezte ki. Az elmúlt 24 órában 108 fővel emelkedett a koronavírusban elhunytak száma, így idén 9429 állampolgár hunyt el igazoltan koronavírus-fertőzésben.

A KSH halálozási adatainak listája alapján azonban látszik, hogy ennél nagyobb a különbség az idei halálozások és a tavalyiak között,

a növekedés mértéke nem magyarázható a hivatalosan koronavírusban elhunytak számával.

A 444 cikke szerint az év 46. hetén például (azaz november 9-15.) 3829-en haltak meg, míg az előző öt évben ugyanezen a héten átlagosan 2398-an. Ezen a héten 697 áldozatot szedett a koronavírus az operatív törzs tájékoztatása szerint, de az előző évek átlagához képest a többlethalálozás idén 1431 fő volt. Tehát egy 734 fős többlet nem köthető hivatalosan a koronavírushoz, azonban ahogy azt a 444 kiemeli, máshoz viszont nehéz, mivel „nincs egyéb olyan tényező a víruson és annak következményei túl, ami jelentősen emelné az elmúlt évekhez képest a halálozást.”

Ahogy korábban is írtuk, a jelenséget magyarázhatja az, hogy a korábbi évek átlagához viszonyított többletet szintén koronavírusban elhunytak teszik ki, akik azonban valamiért nem kerültek be a hivatalos statisztikába, vagy pedig olyanok, akiknek a halálát az okozta, hogy a kórházak leterheltsége miatt nem jutottak időben megfelelő ellátáshoz.

Az operatív törzs mai tájékoztatóján a védőoltások is szóba kerültek, Müller arra kért mindenkit, bízzanak a vakcinában. Szerdán érkezett Magyarországra a második adag Pfizer-vakcina, a nap folyamán összesen 21 oltási pontra szállították ki a vakcinákat, az ország több kórházába is jutott belőle. Eddig 80 ezer adag Pfizer-BioNTech-vakcinát szállítottak az országba, amely 40 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé.

Az oltást először az egészségügyi, majd a szociális dolgozók kapják meg, őket követik a krónikus betegek, majd a többiek. Ezen felül azonban továbbra se tudunk sokat a konkrétumokról, annak ellenére, hogy Orbán Viktor még novemberben állította, hogy készen áll a tömeges oltási terv, sőt, hogy ha úgy alakulna, akkor akár az egész országot be tudnák oltani egy hétvége alatt.

Hogy valóban nem létezik még kész oltási terv, azt a 444 egyik olvasójának érdeklődésére megküldött hivatalos kormányzati válasz támasztotta alá, amelyben szerepel a következő mondat: „A Nemzeti Népegészségügyi Központ már dolgozik az oltási terv kialakításán, ennek megjelenéséig szíves türelmét és megértését kérjük.”

Jelenleg tehát nem tudjuk, milyen rend szerint alakul majd a tömeges oltás, csupán annyit, hogy kik élveznek a sorban elsőbbséget.

Világszerte elérte a 82 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké a kétmilliót a közelíti. Több mint 46 millióan gyógyultak már ki a betegségből. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen, a legfertőzöttebb ország továbbra is az Egyesült Államok, ahol december 30-ig közel 20 millió fertőzöttet regisztráltak, és 338 561-en haltak meg.

Az operatív törzs utolsó idei tájékoztatója itt megtekinthető:

Címlapkép: MTI/Komka Péter