Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megérte Orbán ablaka alatt tüntetni, kap segítséget végül az Alföldvíz

Ez a cikk több mint 3 éves.

Miközben egyre nőnek a hazai vízszolgáltatók kiadásai, addig a bevételeik nem követik ugyanezt a mintát: a brutális elvonások, az aránytalanul kivetett közmű adó és felügyeleti díj közel egymilliárd forintot von el csak az Alföldvíztől, eközben pedig a munkavállalók megélhetési gondokkal küzdenek. Az Alföldvíz Szakszervezet szerint bár így is rendkívül alacsony bérekért kénytelenek dolgozni az Alföldvíz munkavállalói, tavaly történt meg először, hogy egyáltalán nem kaptak fizetésemelést.

„Nagyon nagy a munkavállalói elkeseredés, ugrásszerűen megnövekedett a pszichoszociális kockázat” – írják.

Jáger János, az Alföldvíz Szakszervezet ifjúsági szervezetének vezetője a Mércének tavaly elmondta, hogy az elmaradt béremelés miatt (az Alföldvíz Zrt.-nél nettó 192 ezer forint az átlagbér) nincs jövőképük a dolgozóknak. „Lassan kiöregszik az ágazat. Az oktatásban megmutatkozik, hogy erre a szakágra egyre kevesebb a jelentkező. A nyugdíjba vonuló kollégákra nincs utánpótlás, vagy ha van, az már nem rendelkezik szakirányú végzettséggel” – írja Jáger.

Ezen a helyzeten végre segíthet, hogy a kormány most 602 millió forintos állami többletforrást nyújt a cégnek.

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő november elején több képviselőtársával közösen törvénymódosítást nyújtott be, hogy „igazságosabbá tegyék a víziközmű-szolgáltatók által fizetendő adót”. A módosítás 2021. január 1-jén lép hatályba, így az előzetes kalkulációk szerint az Alföldvíz Zrt.-nek az eddigi 857 millió helyett 522 millió forinttal kevesebb adót kell fizetnie.

Az Alföldvíz vezérigazgatója, Nagy László elmondta, októberig visszamenőleg 12 százalékkal emelik meg a dolgozóik bérét, erre az idén 165 millió forintot fordítanak a 602,8 millió forintból, amelyet Békéscsaba város önkormányzata kap meg címzett támogatásként.

A kormányzati lépés természetesen nem magától született: ahogy arról mi is többször beszámoltunk, az Alföldvíz dolgozói elkeseredésükben több alkalommal is tüntettek az utóbbi időszakban, többek közt Orbán Viktor irodája előtt is, hogy felhívják a figyelmét a tisztességes munkáért kapott megalázóan alacsony bérezés miatt.

„Ezért a pénzért inkább elmennek a magánszektorba, vagy más pályát választanak. Demonstrációnk célja, hogy az átlagkereset megemelésével megmentsük a vízügyi szektort a jövőben!”

– mondták többek közt egy tavaly nyári demonstráción a szervezők.

Miskéri László, az Alföldvíz Szakszervezet titkára a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, nagyon sok dolgozó hagyta el az évek óta veszteségesen működő társaságot; 900 dolgozó írta alá azt a petíciót, amelyben 12 százalékos béremelést követeltek. A vízügyi átlagbér eléréséhez 30 százalékos bérfejlesztésre lett volna szükség.

(MFOR-MTI)