Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Januártól az is lehet háziorvos, akinek nincs szakképesítése, de más szakvizsgája van

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egy 2021 januárjában érvénybe lépő rendeletmódosítás szerint a jövőben olyan orvosok is elláthatnak háziorvosi tevékenységet, akiknek még nincs meg ehhez a szakképesítése, de van más szakvizsgája, írja a Világgazdaság.

A cikk szerint többek közt aneszteziológiai és intenzív terápiás, belgyógyászati, foglalkozás-orvostani, gasztroenterológiai, kardiológiai, vagy esetleg urológiai, sebészeti, reumatológiai szakvizsgával is betölthető háziorvosi praxis az önkormányzattal szerződve.

Viszont ugyanez nem vonatkozik a házi gyerekorvosi feladatok ellátására, ott csak olyan orvos rendelhet, akinek ehhez megvan a képesítése.

A lap a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adataira hivatkozva azt írta: decemberben 844 üresen álló praxis volt Magyarországon, 571 háziorvosi és 273 fogorvosi praxisban nem rendelt orvos. Itt helyettesítéssel oldják meg a betegellátást. A legrosszabb helyzetben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek vannak, itt 67 háziorvosi és 15 alapellátói praxis áll üresen.

Orbán Viktor még októberben jelentette be, hogy az orvosok bérrendezése után az év végén elkezdik a háziorvosi rendszer reformját is – a kormány célja az, hogy a háziorvosok praxisközösséget hozzanak létre, üres praxis Magyarországon ne legyen, a helyi ellátás színvonala pedig emelkedjen, amelynek pénzügyi feltételeit meg fogják teremteni.

Az ilyen praxisközösség lényege, hogy a hagyományos „egy orvos, egy praxis”-rendszer helyett orvosok, nővérek és más szakemberek egy csapatként nyújtanának komplex egészségügyi szolgáltatásokat 15-20 ezer embernek. A betegek vizsgálata mellett például szűréseket és más programokat is folytathatnának, miközben ez a felállás azért is előnyös lehet, mert a praxisközösség tudásszintje magasabb lenne, mint egyetlen háziorvosé, miután különböző szakképesítésű emberek dolgoznak benne együtt. A Mércén is jelent meg erről hosszabb, elemző cikk, amely itt olvasható.

Az üres praxisok problematikája régóta terheli a magyar egészségügyi ellátást, a kivándorlás és a háziorvosok magas átlagéletkora miatt évről évre több praxis marad betöltetlenül az alapellátásban. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, jelenleg közel 720 embernek nincsen lakhelyéhez közel első háziorvosa és több, mint 500 praxis betöltetlen.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán