Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor bejelentette: a háziorvosi rendszer drasztikus átalakítása jöhet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Jövő héttől elkezdik „rendbetenni „a háziorvosi ellátást, jelentette be Orbán Viktor hivatalos Facebookján egy videóban, amelyet a védekezést irányító akciócsoportok ülése után tett közzé.

„Felfutás: ez jellemezte az elmúlt két hetet és ez jellemzi majd az előttünk álló heteket is, illeszkedve az eddig megfigyelt nemzetközi trendekhez”

-mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor arról számolt be: az átvezénylés folytatódni fog, idáig 106 orvost és 170 ápolót vezényeltek át. Az őszi szünet a szokott rendszerben, október 23 és 31 között lesz majd.

Külön beszámolót kaptak az Orvosi Kamara, valamint az Operatív Törzs közötti egyeztetések állásáról, a jövőhéten a háziorvosi praxis új szabályainak megalkotásáról folynak majd egyeztetések.

A kormány célja az, hogy a háziorvosok praxisközösséget hozzanak létre, üres praxis Magyarországon ne legyen, a helyi ellátás színvonala pedig emelkedjen, amelynek pénzügyi feltételeit meg fogják teremteni. Ha pedig ezt megoldották, akkor az Operatív Törzset és az Orvosi Kamarát arra kérik, hogy a magán és az állami ellátás viszonyát tisztázó tárgyalásokat folytassanak le.

A Mércén júliusban jelent meg hosszabb írás arról, hogy hogyan lehetne a háziorvosi szakmát megmenteni az elöregedéstől: Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász akkor arról számolt be, hogy szerinte az alapellátás fejlesztésére hosszabb távon egy praxisközösség nyújthatna megoldást.

A praxisközösség lényege, hogy a hagyományos „egy orvos, egy praxis”-rendszer helyett orvosok, nővérek és más szakemberek egy csapatként nyújtanának komplex egészségügyi szolgáltatásokat 15-20 ezer embernek. A betegek vizsgálata mellett például szűréseket és más programokat is folytathatnának, miközben ez a felállás azért is előnyös lehet, mert a praxisközösség tudásszintje magasabb lenne, mint egyetlen háziorvosé, miután különböző szakképesítésű emberek dolgoznak benne együtt. A praxisközösségekről Kincses Gyula, a MOK jelenlegi elnökének itt elérhető írásában lehet olvasni.

Címlapkép: MTI/Vajda János