Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szarka kancellár a HVG érdeklődése után utalta át a szociális támogatást az SZFE hallgatóinak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ismét késnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak juttatásai, a hallgatói ösztöndíjakat és a doktori fizetéseket nem utalta át az egyetem új vezetése egy héttel a határidő után sem, a rászorulóknak járó szociális támogatást pedig csak a lap érdeklődése után utalták át – írja a HVG. Annak ellenére, hogy a különböző kifizetések határideje havonta 10-15 között van, december 21. délelőttig nem utalta el őket az egyetem.

A lap szerint a januári szoctámról a hallgatók már hivatalos tájékoztatást sem kaptak, pedig az még év első hónapja még az őszi félévhez tartozik.

Ez a támogatás a tanulmányi ösztöndíjtól eltérően nem a hallgatók teljesítménye, hanem rászorultsága után jár, többek között a lakhatási körülményeik, a lakhely egyetemtől való távolsága, a hallgatóval egy háztartásban élők jövedelme, az egészségügyi állapotuk alapján.

Noha Szarka Gábor, az egyetem polgársága által illegitimnek tartott kancellár* már a támogatások korábbi visszatartása alkalmával, novemberben is úgy nyilatkozott, hogy a szociális alapú támogatásokat továbbra is kifizeti az intézmény, a rászoruló hallgatók számára.

Érdekesség, hogy akárcsak most, akkor is jóval a határidő lejárta után, a HVG érdeklődését követően kapták kézhez a hallgatók az összegeket.

Az ügyben megszólalt Fullajtár Andrea színésznő, az egyetem osztályvezető tanára is. Mint mondta,

„Arcpirító, hogy miközben Palkovics miniszter úr éneklős videót közöl az oldalán, a hallgatók nem kapják meg az ösztöndíjukat, ráadásul mindezt karácsony előtt”.

A színésznő ezzel az Innovációs- és Technológiai Minisztérium napokban közölt karácsonyi üdvözletére utalt, melynek keretében Palkovics László miniszter köszönti a nézőket, majd egy művészeti performansz keretében a minisztériumi dolgozók idézik meg énekszóval a karácsony szellemét (a miniszter nagyjából hat percet beszél, utána láthatók a minisztériumi ajándékok, majd végül az éneklés).

Az egyetem polgársága szerint fenntartójuk továbbra is a minisztérium, amellyel hajlandók lennének egyeztetni az intézmény helyzetét illetően, a minisztérium ellenben úgy gondolja, hogy az SZFE fenntartója a botrányos körülmények közepette a nyakukba ültetett alapítvány, amelynek egyik lépése Szarka kancellár kinevezése volt. Szarka az elmúlt hónapokban többek között azzal igyekszik legitim vezetőként elismertetni magát, hogy rendszeresen visszatartja az egyetemi polgárok juttatásait, ennek jegyében a korábbi rendszertől eltérően nem félévenként, hanem havonta kell aláírnia az utalásokat elrendelő dokumentumokat.

Szenteczki Zita rendező, doktoris hallgató a lapnak elmondta,

„Szarka Gáborék megváltoztatták a rendszert, és míg a doktori ösztöndíjak miatt eddig szemeszterenként egyszer kellett aláíratnunk az erről szóló dokumentumot, most már havonta kell újra gyomorgörccsel várnunk, hogy vajon aláírják-e”.

*A cikk korábbi verziójában Szarka Gáborra az SZFE kinevezett rektoraként hivatkoztunk, ami nem igaz. Az igazság ezzel szemben az, hogy Szarkát kancellárnak nevezte ki az egyetem fenntartásával megbízott alapítvány kuratóriuma.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem féléve tartó kálváriájáról rendszeresen beszámolunk a Mércén, vonatkozó cikkeink ezen a linken érhetők el.

Címlapkép: Mérce