Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jön a karácsony, a kormány pedig mindenkit bizonytalanságban hagy

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több mint egy hónapja élünk együtt a járványra hivatkozva hozott abszurd szabályokkal. Talán még időben szólunk: haladéktalanul változtatni kellene, mert ami eddig csak megnehezítette az életünket, az ünnepekkor tragikus helyzeteket fog előidézni.

Múlt hétfőn Müller Cecília bejelentette, hogy Orbán Viktor nemsokára bejelent, a miniszterelnök pedig csakhamar élesedő, immár hagyományos Facebook-videójában – nos, nem jelentett be semmit. A szabályok változatlanok maradtak.

Korábban már írtam arról, hogy a kormány a veszélyhelyzetet nem a veszély elhárítására, hanem politikai játszmázásra használja; az intézkedések bevezetésekor a népszerűségre jobban figyel, mint arra, hogy azok hatékonyak-e a járvánnyal szemben. Nemcsak jogi, hanem orvosszakmai levezetés is alátámasztja, hogy miért hatástalanok a mostani szabályok, és hogy bőven lehetne helyettük értelmes rendelkezéseket is hozni.

De a szabályokkal nem csak az a baj, hogy járványügyi szempontból nem elég hatásosak, hanem az is, hogy az ünnepek környékén mindenkivel alaposan ki fognak szúrni.

Lehetetlen szabályosan hazajönni

Nincs értelmes magyarázat arra, hogy miért van esti-éjszakai kijárási korlátozás, hiszen ezzel csak még jobban besűrűsödik az élet azokra az órákra, amikor még kint lehetünk. Aki állt már sorban az utóbbi hetekben a pénztárnál egy balkáni piachoz hasonló zsúfoltságú boltban, biztosan elgondolkodott már a 8-tól élő kijárási tilalom értelmén.

Mit tegyen az, akinek 8 után landol a repülője?

  • A repülőtéren nem maradhat, mert az nem a „szálláshelye” (arról nem beszélve, hogy ki szeretne egy éjszakát a reptéren csövezni hazaérkezés után).
  • Haza nem utazhat, mert a kijárási tilalom értelmében nem léphet közterületre.
  • Nem jöhetnek érte autóval, mert sem ő, sem a sofőr nem lehet jogszerűen az utcán.
  • És még csak meg sem szállhat valahol, hiszen a szálláshelyek csak az üzleti úton lévőket fogadhatják.

Az esti órákban hazalátogatóknak tehát a jogalkotó a köddé válást, esetleg a hoppanálást teszi csak lehetővé. (A rendőrség állítólag nem bünteti az éjszaka külföldről hazatérőket, de ez sovány vigasz – ugyanis kifejezetten a jogszabállyal szembemenve ilyen megengedők.)

Nem tudom, hogy a jogalkotó fejében megfordult-e ez, de nincs egészen kizárva, hogy karácsony előtt aránylag sok külföldön élő magyar fog hazajönni. Talán kellett volna olyan szabályt hozni, ami ezt legalább elméletben lehetővé teszi.

Kinek mi a taktikája karácsonyra? Mert a kormánynak nincs.

Azt is megtudhattuk a múlt hétfői miniszterelnöki „bejelentésből”, hogy december 21-én dől el, szabad-e majd közösen karácsonyozni. Már kinevetni sem érdemes, hogy a kormány azt gondolja: rendben van egy négynapos ünnep+hétvége előtt mindössze három nappal kihirdetni a szabályokat. Azt viszont fontos leszögezni, hogy ezzel a kormány egy az egyben ránk hárítja annak a felelősségét, hogy egy világjárvány kellős közepén hogyan karácsonyozunk.

A szentestét vagy napközbenre kell tolni, hogy 8-ra mindenki hazaérjen, vagy kénytelenek lesznek együtt aludni a családok, de persze az is lehet, hogy a bírságot kockáztatva mégiscsak 8 után indul majd mindenki haza. (Szenteste vajon mind utcán lesznek a rendőrök, hogy elcsípjék a kijárási tilalom megsértőit?)

Alkalmas egyáltalán a kijárási tilalom a családi események megakadályozására? Biztosan nem: aki találkozni szeretne a családtagjaival, a 4 nap alatt nyilván megtalálja ennek a módját.

Ezek után mondja még valaki, hogy a szabály célja a járványhelyzet csökkentése és nem a szívatás.

Abba most már bele se menjünk, hogy hányan lehetnek azok, akik 21-én, ha enyhítést jelentenek be, kapkodva kezdenek bevásárolni, családi vacsorát szervezni. Ha a kormány feltétlenül be szerette volna biztosítani az őrjítő zsúfoltságot közvetlenül az ünnep előtt a plázákban és élelmiszerboltokban, ügyesebben nem is csinálhatta volna.

Még nem késő változtatni a szabályokon. Ha a járványügyi szabályokat nézzük, látványos, hogy milyen nehezen megy mostanában a kormánynak a kodifikáció (bezzeg a melegek örökbefogadásának megakadályozására bőven jut jogalkotói furfang), de remek hírünk van: a mostani kőbuta rendszer helyett a tavasszal kitalált kijárási korlátozási és nyitvatartási szabályok most is jók lennének. Működő, bevált, ismerős rendszer, akár már holnap vissza lehetne vezetni. Igen, azt is kritizáltuk, kicsit sárga és savanyú, de szívesebben harapunk citromba, mint kőbe.

Vagy, ami a jelenlegi járványkezelés mellett egyre fenyegetőbb veszély: fűbe.

Címlapkép: MTI/Lakatos Péter