Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A vírus miatt 50-60 százalékkal esett vissza a fuvarok száma, a taxisok gyors mentőcsomagot várnak

Ez a cikk több mint 3 éves.

A koronavírus okozta válság a legtöbb szakmát elérte, ez alól a taxizás sem kivétel: a nagyobb fuvarszervező társaságoknál 50-60 százalékkal esett vissza a fuvarok száma, írja a Növekedés.hu.

Az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke, Metál Zoltán szerint a második hullám már most jóval nagyobb károkat okozott számukra, mint az első. A kijárási tilalom miatt a mozgás gyakorlatilag megszűnt este nyolc után, de napközben is jóval kevesebben veszik igénybe a személyszállítási szolgáltatásokat, hiszen a kávézók, a mozik, színházak, múzeumok és az egyéb közösségi helyek mind zárva vannak. Az éttermek és vendéglátóhelyek bezárása különösen fájó pont a személyszállításban dolgozók számára, hiszen az alkoholfogyasztás után az emberek jelentős része taxival ment haza.

„Én még szerencsés vagyok, mert sikerült találnom egy takarítói mellékállást, amelyből ki tudom egészíteni a bérem. Önmagában a taxizásból már nem tudnék megélni. Miközben a munkák nagy része eltűnt, a közlekedés pokoli a városban. Mivel kevesen mernek tömegközlekedésre ülni, a parkolás viszont ingyenes, ezért rengeteg a kocsi az utakon. Egész nap alig lehet menni a belvárosban”

-mesélte a portálnak egy taxis. De volt, aki arról számolt be, hogy kilenc óra leforgása alatt mindössze négy fuvart tudott lebonyolítani.

Mivel a nagyobb fuvarszervezők 50-60 százalékkal kevesebb fuvart teljesítenek, vannak olyan szolgáltatók is – például azok, akik csak a nagyobb  hotelek kiszolgálására fókuszáltak – akik gyakorlatilag tavasz óta munkanélküliek.

Az OTSZ elnöke szerint közel felére csökkent a taxisok száma Budapesten és az arány vidéken is hasonló lehet, bár sokan és ideiglenesen a taxikkal ételt szállítanak, a pontos adatokat jövő év közepén lehet közzétenni.

A taxisok gyors és célzott mentőcsomagot várnak a kormánytól: tavasszal ugyanis az adófizetés-könnyítés miatt olyan segítséget kapott a személyszállítási ágazat, amely lehetővé tette, hogy a kis- és mikrovállalkozások ne kerüljenek a csőd szélére. Mostanra viszont a tavaszi állapotoknál is rosszabbak uralkodnak.

„Az OTSZ és a Kamarák együtt és külön-külön is az elmúlt hetekben több javaslatot fogalmaztak meg és juttattak el a döntéshozók részére, melyek alkalmazásával a mikro- és kisvállalkozók is megtarthatnák a munkahelyeket, hasonlóan más szektoroknál már sikeresen alkalmazott úgynevezett munkahely megtartó intézkedésekkel”

-nyilatkozta az elnök.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt