Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dunaferr Vasas Szakszervezet: Akkor is folytatjuk, ha az irodáinkból csak a négy fal marad

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kétségbeesett levelet tett közzé a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség a Dunai Vasműben kialakult helyzetről, ebben többek között arról írnak, hogy a cégvezetés és a szakszervezet közötti csatározások a napokban odáig jutottak, hogy miután pénteken több szakszervezeti vezetőt jogtalanul elbocsájtottak állásából, gyakorlatilag kommunikáció-képtelenné tették a Vasas helyi szervezetét:

„A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség tovább működik, még akkor is, ha az irodáinkból lassan már csak a négy fal marad, mert több területen már se telefon, se internet nincs.”

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet korábban már levélben fordult a kormány tagjaihoz a Dunai Vasmű munka törvénykönyvet sértő magatartása miatt. A Mérce már többször is beszámolt a Vasmű körüli hónapok óta tartó helyzetről. A cégnek ugyanis szeptember 30. óta nem volt igazgatósága, valamint felügyelőbizottsága. Ebből kifolyólag folyamatos belső csatározások zajlanak a vezetőségben, miközben a dolgozók bére harmadik hónapja késik. Ráadásul az állandó belharcok akár a társaság kényszertörléséhez is vezethetnek, amely katasztrofális következményekkel járhat a gyár működése szempontjából.

„Reméljük érthető és világos, hogy a kialakult helyzetért kik lehetnek a felelősek. Az biztos, hogy nem az a négy ember, akit jogellenes módon eltávolítottak a Dunaferr-től és választott vasas tisztségviselőként – ismét törvényt sértve – nem engedik be a gyár területére.

Mi tovább harcolunk az igazságért!”

– fogalmazott a Vasas helyi szervezete vasárnapi levelében, amelyben megköszönték mindenkinek az eddigi szolidaritást.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) valamint a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik és az Magyar Szocialista Párt politikusai is ellenzik a Dunaferrben hónapok óta tapasztalt folyamatos, munkavállalókat érő jogsértéseket.

A MASZSZ közleményében a kormánytól várja, hogy kötelezze a Dunaferr menedzsmentjét is a törvényesség betartására, valamint a szakhatóságok segítségét is kéri az ügyben. Ezzel együtt a pénteken kirúgott négy szakszervezeti tisztségviselő azonnali visszavételét is követeli. Kordás László, a Szövetség elnöke szerint ami a dunaújvárosi gyárban zajlik, az egy jogállamban nem történhet meg. A kormánynak ezen a ponton sürgősen be kell avatkoznia és kötelezni a céget a Munka törvénykönyve betartására. Végtelenül felháborítónak találja, hogy a cégvezetés a szakszervezeti vezetőket a szövetségi tanács előre bejelentett üléséről szó nélkül és jogtalanul kizárta a vasműből.

A cég által tanúsított arrogancia a szövetségi tanács előre bejelentett pénteki ülésén csúcsosodott ki, melyről kizárták a szakszervezeti vezetőket. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a Mércének így nyilatkozott a történtekről;

„Értjük, hogy vannak nehézségek, értjük, hogy vannak tulajdonosi viták és hiszünk is mindenkinek, de a törvény azt mondja, hogy be kell engedni a választott tisztségviselőt. Ebből mi sem tudunk engedni.”

(dunaferrvasas.hu)
Címlapkép: Máthé Zoltán / MTI