Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az idősek vásárlási idősávjának felfüggesztését javasolja Novák Katalin

Ez a cikk több mint 3 éves.

Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy az Idősek Tanácsával való online egyeztetés után úgy döntöttek, hogy legalább hétvégére, de a karácsonyi időszakra való tekintettel akár teljes egészében felfüggesztenék az idősek vásárlási idősávját.

Novák elmondta, az Idősek Tanácsa jelezte, hogy nagyon örültek a kezdeményezésnek, sokan tudtak élni is vele, sokan ki tudták használni a vásárlásra. Ugyanakkor azt látják, hogy az ünnepek közeledtével egyre többen vannak szabadságon, egyre nagyobb a tumultus, ezért egyre nagyobb a feszültség a különböző korosztályok között.

Hulák Zsuzsa az Idősek Tanácsának szakértője Novák videójában elmondta, örültek és használták is a védett idősávot, bár sok esetben el kellett térniük ettől és más időpontokban kényszerültek a bevásárlásokat intézni.

„Azt a problémát érzékelték, hogy a fiatalok nem tudnak megfelelően vásárolni, különösen hétvégén, és ez feszíti a családokat, mert a fiatalok tovább dolgoznak, az üzleteke pedig hétkor bezárnak, ezért nem jutnak megfelelő áruhoz.”

-Mondta el Hulák.

A bejelentés egybe esik a Kormányinfon ma, Gulyás Gergely által elmondottakra. A miniszter a sajtótájékoztatón beszámolt arról hogy az Idősek Tanácsával egyeztetések folynak az idősáv hasznosságáról és esetleges felfüggesztéséről.

A kormány bő két hete vezette be ismételten a biztonsági idősávot az Idősek Tanácsa javaslatára. Ennek értelmében jelenleg az idősek hétfőtől péntekig 9 és 11, szombaton és vasárnap pedig 8 és 10 óra között védett sávot kapnak. Az új korlátozás a tavaszitól eltérően nem tiltja meg a 65 évnél idősebbeknek a vásárlást más időpontokban, a 65 évnél fiatalabbak viszont nem mehetnek boltba a megadott reggeli-délelőtti sávokban.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az idősáv több helyen is gondokat és kérdéses büntetéseket okozott. Nagyatádon azonnali hatállyal 2 hónapra bezártak egy pékséget, mert egy 60 éves férfi épp rosszkor ment be zsömléért. Habár a boltban kint volt az erre figyelmeztető tábla, a túl fiatal férfi az említett idősávban ment be vásárolni a pékségbe.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete korábban is jelezte, hogy ha a korlátozó intézkedések meghosszabbításával a 65 éven felüliek védelmében fenntartott idősáv is megmarad, érdemes lenne a tumultus elkerülése végett korlátozni a vásárlói létszámot, azaz területalapon meghatározni, hogy egy helyen egy időben hányan tartózkodhatnak egy áruházban.

Bubenkó Csaba a szakszervezet elnöke a Világgazdaságnak kifejtette, hogy a tapasztalataik szerint a kedvezményezett időskorúak nagyobbik része napközben és nem a számukra fenntartott háromórás, illetve hétvégente kétórás időablakban vásárol. Éppen ezért 9 és 11 óra között, szombat–vasárnap pedig 8-tól 10-ig nemhogy gyér a forgalom, az üzletek többsége valósággal kong az ürességtől, miközben más napszakokban rendszeresen tömegjelenetek alakulnak ki.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt