Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: további egy hónapig maradnak a járványügyi korlátozások

Ez a cikk több mint 3 éves.

Mint azt a miniszterelnök múlt csütörtökön előreveítette, hétfő reggel az operatív törzs ülésén döntés született arról, milyen rendelkezések követik a pénteken (december 11.) lejáró járványügyi korlátozó intézkedéseket, és arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak majd a közelgő karácsonyi ünnepekre.

Ennek értelmében fenntartják a kijárási tilalmat  és a járványügyi korlátozásokat az ünnepi időszakra.

  • A jelenlegi kijárási tilalom és korlátozó intézkedések további egy hónapig, tehát január 11-ig érvényben maradnak;
  • 20:00 és 05:00 között továbbra is kijárási tilalom van;
  • hogy szenteste lehet-e kivételt tenni, azt majd csak december 21-én döntik el az akkori állapotok ismeretében;
  • szilveszterkor nem lehet utcabálokat és bulikat tartani

– jelentette be a miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Orbán elmondása szerint konzultált járványügyi szakemberekkel, az ő javaslataiknak tulajdonítva azt, hogy fennmaradnak a korlátozások.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy két hete célzott tömeges tesztelést indított a kormány, amivel felmérték az átfertőzöttséget az iskolákban és az egészségügyi intézményekben.

Mint arról a Mércén beszámoltunk, azóta már arról is döntés született, hogy  leállítják a tesztelést a bölcsődékben, óvodákban, nevelési oktatási intézményekben, szociális intézményekben és egészségügyi intézményekben. Ezekben a hivatalos adatok szerint összesen 181 506-an teszteltették magukat, közülük 2,44 százaléknak, 4436 embernek lett pozitív a mintája. A teljes érintett létszámra vonatkoztatva a pozitivitás 1,64 százalék, ami hasonló az elmúlt időszakban Szlovákiában és Bajorországban elvégzett, nagycsoportos tesztek eredményéhez.

Ezen a héten a közigazgatásban dolgozók tesztelésére kerül sor. Az ügyfélszolgálatosoknak és a kormányhivatali dolgozóknak is felajánlják a tesztelést.

A miniszterelnök azt is elmondta, holnaptól indul a regisztráció a védőoltásra, erre a hamarosan induló vakcinainfo.gov.hu oldalon lesz lehetőség

Vasárnapról hétfőre 3870 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 254 148 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 116 beteg, így az elhunytak száma 5984 főre emelkedett. 7932 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 674-en vannak lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor bejelentése teljes hosszában megtekinthető itt: