Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A járvány második hulláma miatt rohamosan zuhanni kezdenek az albérletárak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Újabb mélypontot értek el a budapesti albérletárak a koronavírus-járvány második hullámának hatására: a piacon egyre több olyan lakás jelenik meg, amelyet egykor Airbnb-ként, azaz rövid távon, turisztikai célból adtak bérbe, írja a Napi.hu a Rentingo elemezése alapján.

De nem csak a kínálati oldal duzzadt fel: jelenleg sokkal kevesebben tudnak vagy szeretnének lakást bérbe venni, ami egyrészt a vírus okozta válságnak és munkanélküliségnek, másrészt annak is köszönhető, hogy

az általánosan elrendelt digitális oktatás miatt rengeteg egyetemista költözött haza a fővárosból. Ez a két jelenség együttesen pedig árcsökkentésre kényszerítette a lakásukat kiadókat.

A járvány első, tavaszi hullámát követően újra nyárra közelítették meg a budapesti albérletpiacon az árak az év eleji szintet: az elemzés szerint a kínálati oldalon már májusban 160 ezer forint felé emelkedett az átlagár, a keresleti oldalon viszont csak júliusban közelítette meg a 150 ezer forintot.

Az árak viszont a szeptemberi tanévkezdést követően sem álltak vissza, folyamatos visszaesés volt tapasztalható, a járvány második hullámának felfutása és a vészhelyzet novemberi kihirdetése után az elemzés szerint árak minden eddiginél nagyobbat zuhantak. Ekkor tömegesen kerültek piacra 100 ezer forint körül bérelhető lakások, elmondható, hogy a fővárosban ma már stabilan 150 ezer forint alatt van egy átlagos albérlet díja.

Az elemzésből az is kiderül, hogy 2020. január és november között a változásokra a bérbeadók elsőként a kaució feltételeinek megváltoztatásával reagáltak, majd ha így sem sikerült bérlőt találniuk, árat csökkentettek.

Ahogyan arról a Mércén már többször is beszámoltunk: a járvány kitörése előtt a lakbérárak a fővárosban olyan magasnak számítottak, hogy a háztartások nagy százaléka kénytelen volt erőn felül költeni lakhatására, a 2014-es árakhoz képest ugyanis majdnem duplaannyiba került egy-egy albérlet.  A lakbérárak emelkedéséhez és a lakhatási válsághoz nagymértékben hozzájárult az Airbnb is, a járványügyi korlátozások miatt azonban ennek piaci hatása vélhetően jó időre lecsökken.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila