Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sokan karácsonykor is csak a legszükségsebbekre tudnak költeni a járvány miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A lakosság elkölthető jövedelmének csökkenése miatt drasztikusan visszaesett a boltok forgalma a világjárvány alatt-  számolt be szakértői vélemények alapján a Népszava. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kétségbeejtő csökkenésről tájékoztat a kiskereskedelmi szektorban. Gyorselemzésében a kiskereskedelmi forgalom 1,9 százalékos elmaradást mutat az éves összevetésben, amely szerinte még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlja. Németh Dávid, a K&H Bank elemzője szerint a legfontosabb kérdés, hogy idén hogyan alakul a karácsonyi szezon. 

A szomorú adatsorok mögött a lakosság elkölthető jövedelmének csökkenése és a gazdasági helyzet romlása áll.

A világjárvány miatt idén a hazai gazdaság akár hat százalékot meghaladó visszaesést is produkálhat, ráadásul a második hullámban további elbocsátások is várhatóak, ami szintén ront a lakosság életszínvonalán.

A fizetések sem alakulnak túl fényesen. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, hiába nőttek a bruttó átlagbérek az előző év hasonló időszakához képest, a legtöbb bérből élő jelenleg is nehéz helyzetben van. A banki lakossági ügyfelek 43 százalékának például csökkent a jövedelme idén március és június vége között, béremelésre pedig a munkaadók nem látnak reális esélyt a járványhelyzetre hivatkozva. 

A KSH októberi adatsora szerint idén 1,2 százalékkal volt magasabb az élelmiszerboltok forgalma mint tavaly ilyenkor. Csökkentek azonban az egyéb termékek eladásai. A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (0,4 százalékkal), az iparcikk jellegű vegyes- (2,2 százalékkal), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (7,2 százalékkal), valamint a textil-, ruházati és lábbeli- (11 százalékkal) üzletekben esett vissza a forgalom, írja a Népszava. Az otthoni munka és az utazások korlátozása miatt a benzinkutak forgalma 10,5 százalékkal csökkent. Az egyik legnagyobb visszaesést a gépjármű-kereskedések produkálták 18 százalékkal, hiszen az ilyen jellegű, drágább beruházásokkal szemben sokkal bizonytalanabb a lakosság a válsághelyzetben.

Virovácz szerint az adatok arra engednek következtetni, hogy meglehetősen lassan indul a negyedik negyedév, de hosszú távon is csak romlás várható. A kijárási korlátozások újbóli bevezetésével az üzemanyag kiadások sem fognak növekedni, a romló munkaerőpiaci helyzet pedig az óvatosságot erősíti a lakosságban, ami tovább csökkenti a fogyasztási hajlandóságot. Az elemző mindezek fényében a negyedév végére további visszaesést prognosztizál  a GDP-ben.

Németh Dávid, a K&H Bank elemzője felhívta a figyelmet a tartós fogyasztási cikkek (például bútorok, műszaki berendezések) forgalmának visszaesésére válság idején.

 Szerinte a legfontosabb kérdés, hogy a karácsonyi szezonban is megmarad e a fogyasztói óvatosság.

A Népszava cikkében Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is kifejti véleményét. Úgy véli a járványhelyzet előtti szintet a jövő év elején érheti el a kiskereskedelem. A közszférában dolgozók béremelése és a foglalkoztatottsági adatok alapján a következő három hónapban javulhat forgalom. A külföldi vásárlókat célzó üzletek javulására azonban még várni kell.

A válsághelyzetben a lakosságnak egyre fontosabb a megélhetés kérdése. A Policy Solutions legújabb felmérése szerint a magyar lakosságnak az egészségügyi ellátás alacsony színvonala mellett az alacsony fizetések és a megélhetési költségek jelentik a legnagyobb problémát.

Címlapkép: MTI/Ujvári Sándor