Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elkezdődik az államigazgatási dolgozók tömeges tesztelése is

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Nagyobb részvételi arányra számított az Operatív Törzs” a célzott gyorstesztelési akció alatt az elmúlt héten, mint amennyien végül önkéntesen vállalkoztak. Erről beszélt az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján György István, a Belügyminisztérium programért felelős államtitkára.

Összesen 181.506 tesztből a pozitivitás most alacsonynak bizonyult, mindössze 2,44%-os pozitivitási rátát találtak, a teljes érintett tesztelendő létszámra vetítve ez 1.64 százalék, ami hasonló, mint amit a teljes népesség körében lefolytatott szlovák és bajor tesztelési akciók aránya mutatott.

Az államtitkár hangsúlyozta, „olyan álhírek láttak napvilágot, hogy aki nem vetette magát alá tesztelésnek, azt nyilvántartjuk. Ezt teljes mértékben cáfolni tudom.”

Hozzátette, a célzott gyorstesztelések az államigazgatásban dolgozók körében folytatódnak a héten.

Azt is hangsúlyozta, a Demokratikus Koalíció által terjesztett információk, melyek szerint az orvostanhallgatók kirendelése során sanyarú körülmények és erős kényszer lépett fel, az államtitkár szerint velük egyeztetve, megfelelő szállással, védőfelszereléssel ellátva, kollektív biztosítással, és tanulmányi előmenetelük biztosítása mellett vettek részt a programban, és így fognak továbbra is tesztelni.

A bölcsődei és óvodai dolgozók között volt az önkéntes tesztelési programban a legmagasabb részvételi arány, az általános iskolai dolgozók és oktatók is 73%-ban vettek ezen részt.

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor november 9-én, első körben a kórházi orvosok és dolgozók, óvodai, bölcsődei dolgozók, általános iskolai tanárok és dolgozók körében rendelt el „célzott gyorstesztelést.” Ez a program folytatódik most az állami hivatalok dolgozóinál.

Müller hozzátette, a több mint 181 ezer, napokban elvégzett teszt adatai felkerülnek a koronavírusról készített online adatbázisba. A célzott csoporttesztekkel több mint 1,8 millió tesztet végeztek eddig el.

„Ezek egy része PCR teszt, míg a többi antigén-teszt”

Müller Cecília azt is kifejtette, míg a járvány első hulláma alatt csak a PCR tesztekben tudtak bízni, mostanra olyan gyorstesztjeik is vannak, amik jóval megbízhatóbbak, mint az eddigi antigén-tesztelés. A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma pedig ezeknek az új antigén-gyorsteszteknek a megbízhatóságát is vizsgálta, ezért Müller szerint ezek már „valós, megbízható adatokat mutatnak ki.”

Ezért azután a teszt-készletek aránya a PCR felől az új antigén-tesztek felé mozdult el, az NNK és OMSZ szűrései is főleg ezeket használják. Ezenkívül a csoportos, célzott tesztelést emelte ki, mint új, az állami járványügy által használt elemet.

Azt is hozzátette, az „aktuális tudásnak és többletinformációnak megfelelően” folyamatosan változik az a mód, ahogyan a helyzetet az állami szervek felmérik. Mindezek alapján a járványügy a járvány kezdete óta 221 ezer fertőzöttet tart nyilván.

Kiss Róbert rendőr-alezredes bejelentette, a mai napon aktívan 41 ezren vannak teszt kimutatta fertőzés miatt hatósági házi karantéban vannak.

Sajtókérdésre Müller Cecília bejelentette azt is, hamarosan új információk jelennek meg az induló vakcinainfo.gov.hu oldalon, ami az oltást kezdi el prioritási alapon megszervezni, amint oltóanyag nagy mennyiségben rendelkezésre áll majd az országban. Müller megerősítette, jelenleg az igényfelmérés folyik, de az egészségügyi dolgozók természetesen előnyt élveznek az oltásnál.

Már október végén, amikor a járvány felgyorsulása miatt először merült fel, hogy orvostanhallgatókat is be kell vonni a tesztelések elvégzésébe, komoly aggályok merültek fel az orvosi egyetemeken azzal kapcsolatban, mennyire lehet ezzel a hallgatókat terhelni önkéntes alapon.

Október 29-én például a 444.hu közölte több orvostanhallgató levelét is, amelyek szerint a részvétel ugyan formálisan önkéntes, de a gyakorlatok elmaradása miatt a vizsgák előtt álló hallgatók ezzel kapcsolatban nem voltak lelkesek, ugyanis beszámolójuk szerint a felmerülő kérdéseket nem rendezték időben.

Címlapkép: MTI/Komka Péter