Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lemondott mandátumáról Szájer József fideszes EP-képviselő

Ez a cikk több mint 3 éves.

December 31-ei hatállyal lemondott mandátumáról Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője – tudta meg a Magyar Hírlap.

„Egy ideje a napi politikai küzdelemben való részvétel egyre nagyobb lelki megterhelést jelent számomra, márpedig akik a küzdőtéren vannak, azoknak harcrakész állapotban kell lenniük. Döntésem egy hosszabb ideje tartó gondolkodás végére tesz pontot. A lemondás nincs összefüggésben az európai színtéren most zajló, minden eddiginél ádázabb küzdelem tartalmával. A mostani vitában egyetértek a magyar kormány álláspontjával, azt támogatom”

– áll a politikus indoklásában.

Szájer megköszönte, hogy a választók szavazataikkal négyszer juttatták be a magyar Országgyűlésbe és négyszer az Európai Parlamentbe. Mint írta, mindkét intézményben teljes erejével a hazáját szolgálta, „szép munka volt a magyarokat szolgálni”.

Az 54 éves Szájer József a Fidesz alapító tagja, 1990 és 2004 között országgyűlési képviselőként, majd további négy cikluson át az Európai Parlament tagjaként vett részt a politikában, 2009-től az Európai Néppárt jogalkotásért felelős alelnöke volt. Bár a Fidesz felfüggesztése után meginogni látszott a fideszes képviselők pozíciója a Néppártban, végül teljesjogú tagok maradhattak, Szájer azonban már nem indult újra a néppárti alelnökségért a tavaly májusi EP-választáson.

Mint arra az Azonnali rávilágít, nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt frakciójának egyik legbefolyásosabb politikusa is távozik az uniós politikai színtérről, aki az Európai Néppárt-frakcióban hosszú időn át Manfred Weber frakcióvezető jobbkezének számított.

A portál Káncz Csaba biztonságpolitikai szakértőre hivatkozva úgy véli, igenis van köze Szájer  távozásának az Orbán-kormány költségvetési vétójához, nemrég ugyanis Orbán Viktor EU-ügyi főtanácsadója, Gottfried Péter mintegy 15 éves szolgálat után szintén távozott posztjáról, ami a szakértő szerint nem lehet véletlen.

Szájer elmondása szerint a jövőben „a gyakorlati politikusi tevékenység helyett a távlatosabb, szellemi területen kíván folytatni a rendszerváltoztatáskor megkezdett munkát.”

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd