Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányinfó: maradnak az eddig meghozott intézkedések, december 10-ig kiderül, hogy alakul a karácsony

Ez a cikk több mint 3 éves.

Gulyás Gergely a Kormányinfó sajtótájékoztatóján elmondta, a kormány a tegnapi ülésén áttekintette a helyzetet, az új fertőzések száma az elmúlt héten 3-5 ezer fő között alakult, ez konstans adatokat mutatott. Számítottak arra hogy a tömeges tesztelések megkezdésével ez változni fog. A fertőzésszám megugrásáról a miniszter elmondta, az a lényegesen több elvégzett antigén teszt miatt alakul így. Az, hogy ez a trendek gyorsulását mutatja-e, a jövő héten derül ki.

A pedagógusok, óvodai, bölcsődei és szociális dolgozók teszteredményeit külön is nyilvánosságra hozzák, a tesztelendők körének bővítéséről ez alapján hoznak majd döntést.

A kormány úgy döntött, hogy a jövő heti üléséig nem lesz változás az intézkedésekben, a héten is csak  az idősek vásárlási idősávjának bevezetéséről döntöttek. Gulyás elmondta, azt remélik ez segítséget nyújt az okkal félő veszélyeztetett korosztálynak. Arról, hogy december második felére, azaz a ünnepi időszakra várhatóak-e enyhítések vagy szigorítások, Gulyás elmondta,

jelenleg még nem tudják megmondani, hogy fog alakulni a járvány december végére, előreláthatólag december 10. környékén szültethet döntés az intézkedések fenntartásáról, enyhítéséről.

A kormány azzal is tisztában van hogy a hatékony és valós megoldás csak a vakcina lesz. Most hogy a harmadik tesztfázis lezárulása több vakcinánál is közelbe került, megtárgyalták hogy honnan szerezzék be Magyarország számára az oltóanyagokat. Továbbra is bárhonnan vásárolnának vakcinát, ha az megfelel a magyar hatóságok elvárásainak.

Önkéntes és ingyenes lesz majd az oltóanyag beadása, pillanatnyilag továbbra is 12 millió feletti vakciánt kötött le a kormány, ezek európai és amerikai fejlesztések. Tárgyalások folynak Oroszországgal Izraellel és Kínával, jelenleg Kína áll most a legközelebb az engedélyeztetéshez.

„A Pfiezer ugyan előrehaladott állapotban van a teszteléssel, de ők először az USA-ba fognak szállítani, ez jól mutatja, hogy vakcina ügyben sem lehet szolidaritásra és kíméletre számítani, a fejlesztő országok behozhatatlan előnyben vannak.”

A kormány a tegnapi ülésén az EU-val való költségvetési és következő nemzedék alappal kialakult vitát is értékelte. Gulyás elmondta, ma Budapest vendége a lengyel miniszterelnök, akivel az ügyben a közös álláspontot rögzíteni fogják

A kormány számára továbbra is elfogadhatatlan és a lisszaboni szerződéssel ellentétes a jogállamisági kitétel, a magyar gazdaság 4 milliárd forintot kap az EU-tól évente amíg az európai cégek 6 milliárd forintot visznek ki az országból. A kölcsönösségen alapulnak a megegyezések az EU-val, kölcsönösen nyertesek a felek, az Európai Cégek a hazánkban működő vállalataik nyereségének, a hazai munkavállalók az ide érkező technológiáknak és munkaszemléletnek köszönhetően.

Gulyás szellemesnek és finomnak nevezte Deutsch Tamás megszólalását az európai unióról, amiben a Fidesz Európai Parlamenti képviselője a Gestapóhoz és az ÁVO-hoz hasonlította az Európai Uniót.

Frissítés (11:40):

Az RTL klub kérdésére Gulyás elmondta, dolgoznak azon, hogy a gyermekeikkel az iskola bezárások miatt otthon maradni kényszerülő szülőknek jogszabályi megoldást találjon a táppénzre.

Gulyás elmondta az egészségügyi dolgozók 2,6 százaléka fertőződött meg március óta, ez 5026 embert jelent, közülük eddig 15-en vesztették életüket.

Frissítés (11:55):

Szentkirályi Alexandra a műanyag csomagolóanyagok visszaváltási rendszerével kapcsolatban elmondta, a rendelkezés az országgyűlés elé került döntésre várhatóan december második felére lehet számítani.

A hulladék gazdálkodási terv egyik fontos pontja hogy a hulladékot nyersanyagként és erőforrásként kezeljék, az Innovációs és Tevchnológiai minisztérium széleskörű iparági egyeztetés után jelentette be a javaslatot. A termékek visszaváltásával kapcsolatos határozatról elmondta, ennek célja a termékek központilag koordinált újrahasznosítása.

A kormányhivatalok, Gulyás szerint, azt az utasítást kapták, hogy ne csak a tanárokat, hanem minden iskolai dolgozót teszteljenek, ha kérik. Hibák előfordulhatnak, de szerinte többnyire ennek megfelelően jártak el.

Azt ígérte is megígérte, módosítani fognak a táppénzszabályokon, és abból fognak kiindulni, hogy ha egy tanár megfertőződik, akkor az iskolában kapta el a vírust. Ez azért fontos, mert most a száz százalékos táppénzhez bizonyítani kell, hogy az iskolában fertőződött meg.

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán