Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az orvosszakszervezet nemzetközi segítséget kért az új jogállási törvény miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A LIGA Szakszervezetek alá tartozó Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ)  a konföderáció közvetítésével nemzetközi segítséget kért az egészségügyi dolgozók új jogállását szabályozó törvény miatt.

A MOSZ-szal való szoros együttműküdésben a LIGA elnöke az Európai Szakszervezeti Szövetség (European Trade Union Confederation) vezetőjéhez fordult, és a Szövetség támogatását kérte, hangsúlyozva, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény súlyosan aláássa a munkavállalói és szakszervezeti jogokat – és ezáltal a munkavállalók érdekérvényesítési lehetőségeit csökkentik tovább.

Mint ismert, az egészségügyi dolgozók 2021. január 1-től megszűnnek közalkalmazottnak lenni, és átkerülnek a munka törvénykönyve alá, az erről szóló törvényt pedig – bár a szakmai szervezetek szerint is jelentős béremelést tartalmaz – számos hátrányos elemével együtt fogadta el az Országgyűlés októberben.

Utóbbiak közé tartoznak az új jogszabály munkajogi vonatkozásai: az új törvény hatálya alatt

  • nem köthető új kollektív szerződés (de a 2020. november 18-án hatályos kollektív szerződések hatályban maradnak),
  • a sztrájk joga az állami fenntartású egészségügyi szolgáltatóknál csak a kormány és az érintett szakszervezetek megállapodása alapján gyakorolható,
  • a közalkalmazotti tanácsok üzemi tanácsként működhetnek tovább.

A levélben azt is megemlíti a LIGA, hogy a szakmai szervezetek mindössze néhány órányi időt kaptak a törvényjavaslat észrevételezésére.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény ugyan már november 18-a óta hatályban van, nagyjából két tucat tárgykörben kormányrendeletek fogják meghatározni a részletszabályokat, ezek azonban máig nem ismertek még.

Mint arról a Mércén beszámoltunk, a részletszabályokról való egyeztetésbe a kormány bevonta a Magyar Orvosi Kamarát és az Összefogás az Egészségügyért nevű, hat egészségügyi szakszervezetet (köztük a MOSZ-t is) tömörítő akció szövetséget is.

A LIGA levelében azonban azt is írja: bár számos, komoly téttel bíró részletszabályról zajlanak  még az egyeztetések, ezek azonban nem érintik a fent említett kollektív jogokat.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán