Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hamburg egy járvány miatt nem használt koncerttermet nyitott meg hajléktalan emberek ellátására

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hamburg városa egy, a járvány miatt használaton kívüli koncerttermet bérelt ki hajléktalan emberek nappali ellátására. A városvezetők döntését az is motiválta, hogy nem csak a konkrét gondoskodásban segíthet egy ilyen lehetőség, de ezáltal sokkal könnyebben lehet majd tanácsot adni és hosszú távon segíteni a nehéz sorsú embereknek.

„Az is fontos számunkra, hogy így megnyílik a lehetőség arra, hogy beszéljünk egymással: bárki, aki eljön melegedni, tanácsot is kaphat, így felvázolhatók új lehetőségek az utcán túl is.”

– nyilatkozta vasárnap Melanie Leonhard (SPD), a város szociális tanácsnoka.

A koncertteremnek helyet adó épület ráadásul központi fekvésű, nincs messze a főpályaudvartól, és akár 200 embernek is elegendő hely található benne.

A Mérce nem rég készített riportot az itthoni helyzetről a hajléktalan embereknek ingyenes jogi segítséget nyújtó Utcajogász munkatársának, Molnár Noéminek segítségével. A cikkből kiderül, hogy a járványügyi korlátozások egyáltalán semmilyen módon nem reflektálnak azokra, akik otthon hiányában nem tudnak hazamenni. A rendelkezések megszegését a kormány szabálysértésnek minősítette, amely ráadásul olyan mértékű bírsággal is járhat, amelyet még egy átlagos keresetű ember is aligha tud kifizetni.

Jelenleg nem csak az éjszakai kijárási tilalom miatt büntethetik meg az utcán éjszakázó hajléktalan embereket, hanem a továbbra is érvényben lévő életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmára hivatkozva is. Molnár azonban bízik abban, hogy a kijárási tilalmat megsértő hajléktalan embereket nem fogja a rendőrség nagy számban megbüntetni, ez ugyanis senkinek sem áll az érdekében.

2018-ban vezették be az országos tilalmat, azaz azt, hogy sehol nem lehet életvitelszerűen tartózkodni. Ezt az Alkotmánybíróság nem találta alaptörvény-ellenesnek. Ennek ellenére eddig csak 2018 őszén és 2019 nyarán alkalmazta a rendőrség nagyobb mértékben a szabálysértést, azóta viszont nem történtek tömeges eljárások. Ennek alapján lehet abban bízni, hogy az egyébként is túlterhelt rendőrség most sem fog további erőforrásokat a hajléktalan emberek büntetésére fordítani.

A kijárási korlátozásra vonatkozó szabályok szerint a rendőrség 5 ezer és félmillió forint között bármekkora összegű pénzbírságot kiszabhat, helyszíni bírság esetén pedig 5 ezer és 150 ezer között mozoghat az összeg. A kijárási korlátozást megszegőknek így akár súlyosabb bírságot kell fizetniük, mint például a csendháborítóknak vagy azoknak, akik annak ellenére ülnek volán mögé, hogy eltiltották őket a vezetéstől – emeli ki az Utcajogász témával foglalkozó bejegyzése.

(Zeit)
Címlapkép: Budapest Bike Maffia / Facebook