Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vizsgálatot indít a BKV felügyelőbizottsága, mert offshore-hátterű cég nyerte a buszbérlésre kiírt tendert

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes felkérte a BKV Felügyelőbizottságát, hogy soron kívül vizsgálják meg annak a közbeszerzési eljárásnak a szabályszerűségét,  amelyen keresztül a sajtóban a héten megjelent információk szerint cipriusi hátterű offshore-cégtől bérelt volna használt buszokat a Budapest Közlekedési Zrt. – írja pénteki közleményében a Főpolgármesteri Hivatal.

A BKV felügyelőbizottságban valamennyi közgyűlési frakció delegáltja jelen van.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója arról tájékoztatta a főpolgármestert, hogy az autóbuszbérlés teljes átláthatósága érdekében a közbeszerzés dokumentációját – a GDPR rendeletnek való megfelelést célzó áttekintés után, néhány napon belül – a BKV honlapján nyilvánosságra hozza.

A közlemény szerint Karácsony Gergely felhívta a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságokat, hogy – a hatályos jogszabályoknál szigorúbb mércét érvényesítve – a közbeszerzéseiket úgy írják ki, hogy offshore-hátterű cégek egyáltalán ne adhassanak be ajánlatot.

A Budapest Közlekedési Zrt. még áprilisban írt közbeszerzést használt buszok bérlésére: a kiírás szerint 6 darab, legfeljebb 12 éves, légkondicionált, EURO IV-es környezetvédelmi besorolásnál nem rosszabb osztályú autóbuszt bérelne 1 évre.

A BKV Zrt. a budapesti CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. ajánlatát találta a legkedvezőbbnek, így ezzel a társasággal kötötte meg a bérleti szerződést, melynek összértéke az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény alapján nettó 342,72 millió forint.

A mindössze fél évvel ezelőtt alapított vagyonkezelő cég hátterének az mfor.hu nézett utána szerdai cikkében, amelyből kiderül, hogy

A CR-Facilitiest alapító cégek közül a többségi tulajdonos Cratis Ingatlanbefektető Zrt. tulajdonosa egy ciprusi székhellyel bíró offshore-cég, az Agrina Holdings.

Emellett nemcsak az derült még ki, hogy a győztes cégek alapító vállalatok tevékenységi köreinek alig van köze a BKV által kiírt tender szempontjából releváns feladatok ellátásához, hanem az is, hogy a ciprusi cég tisztségviselői közt Leisztinger Tamás nagyvállalkozó cégbirodalmához szorosan kötődő személyek is vannak.

Ráadásul a BKV tenderén győztes CR-Facilitiest 7 nappal azelőtt, május 18-án jegyezte be a cégbíróság, hogy lejárt volna a közbeszerzés ajánlattételi határideje.

Az mfor kérdésére a BKV aznap közölte: az érvényes ajánlatot benyújtó cégek a jogszabályban előírtaknak megfelelően igazolták, hogy megfelelnek az alkalmassági követelményeknek, illetve, hogy kizáró okok velük szemben nem állnak fenn; szerintük „a szóban forgó beszerzés is a mindenkori jogszabályi előírások maximális betartása mellett zajlott, s a teljes folyamatot végig a teljes transzparencia jellemezte”.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás