Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szövetségi bíróság szerint az USA nemzetbiztonsági államtitkára illegálisan foglalta el hivatalát

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egy New York-i szövetségi bíró, Nicholas Garaufis ítélete szerint illegálisan foglalta el hivatalát a jelenlegi, nemzetbiztonságért felelős államtitkár, Chad Wolf. A bíró ítélete szerint a Nemzetbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security) „nem követte a törvényben meghatározott kinevezési szabályokat”, emiatt

„Azok az intézkedések, amelyeket a törvényes kinevezési folyamat megkerülésével kijelölt államtitkár hozott, nem tekinthetők jogosnak.”

A döntés azért is érdekes, mert az annak idején Trump elnök által „az első napon visszavonásra kerülőnek” megjelölt, Obama elnök alatt bevezetett gyermekkorú bevándorlókat védő DACA program júliusi visszavonása is – többek között – semmis.

A DACA-t (Deferred Action for Childhood Arrivals, kb.: intézkedési tilalom a gyermekkorú érkezőkkel szemben) 2012-ben, elnöki rendeletben vezette be az akkori elnök, Barack Obama. A rendelet, illetve az azon alapuló szövetségi program értelmében mintegy 600-800 ezer papírok nélkül érkezett kiskorú bevándorló kap kétévente megújítandó, megpályázható tartózkodási- és munkaengedélyt  az USA-ban, anélkül, hogy kitoloncolástól kellene tartaniuk.

A republikánusok az első pillanattól kezdve hevesen támadták a programot, attól tartva, hogy védettséget nyert fiatalok körében esetleg megnőhet a bűnözési ráta, illetve „amerikai állampolgárok elől vehetik el a munkalehetőségeket”. Ugyan ezeket a félelmeket több tanulmány is kétségbe vonta, nem csillapodott a jobboldali harag a program ellen, és Trump elnökké választása új lendületet adott a harcnak.

2017-ben az akkori igazságügyi miniszter, Jeff Sessions bejelentette, hogy a kormányzat visszavonja a DACA-t, ami évekig tartó jogi csatározásokat vont maga után, közel húsz állam indított pert a szövetségi kormányzat ellen emiatt (erről a küzdelemről pár éve a Mérce is beszámolt). A perek erős összefüggésben voltak azzal a politikai légkörrel, amelyet Trump bevándorló gyerekeket célzó szigora váltott ki.

Korábban hatalmas ellenkezést váltott ki Amerika- és világszerte a Trump-kabinet „zéró tolerancia” gyakorlata, amelynek során illegálisan bevándorlók gyermekeit szakították el szüleiktől, és zárták táborokba, illetve vették állami gondozásba.

Idén augusztusban aztán a kongresszusi kétpárti Kormányzati Elszámoltathatósági Iroda bejelentette, hogy Wolf és helyettese, Ken Cuccinelli szabálytalanul nyerték el kinevezésüket, innentől vezetett az út egészen a mostani ítéletig.

Amióta elnyerte hivatalát a nemzetbiztonság élén, legálisan vagy nem, de Wolf volt a felelős vezető a szövetségi ügynökök Black Lives Matter-tüntetéseken való bevetésekor (ami szintén közfelháborodást váltott ki), de ugyanő jelentősen elbagatellizálta az új koronavírus-járvány jelentőségét, miközben felügyelete alatt vezetett be a szövetségi kormány éppen annak terjedésére hivatkozva extrém szigorú bevándorlási szabályokat.

(The Guardian, LA Times, New York Times)