Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán az egri érseknek adná az Eszterházy Károly Egyetemet

Ez a cikk több mint 3 éves.

A hvg információi szerint Palkovics László Orbán Viktor megbízásából az egri érsekhez fordult, hogy vegye át az Eszterházy Károly Egyetem vezetését. Az egyetem rektora Pajtókné Tari Ilona az Egri Ügyek honlapján közölt csütörtök reggeli interjújában még azt nyilatkozta, hogy nincs kizárva, hogy az intézményre is olyan alapítványi átalakulás várhat, mint az SZFE-re és a Corvinusra. A hvg értesülési szerint azonban ez csak az egyik verzió, az egyetem egyházi kézre kerülése sokkal valószínűbb.

A kormány mellesleg kedden a Pannon Egyetem alapítványi fenntartásáról is rendelkezett. A nemrég benyújtott 9. alkotmánymódosítás keretében pedig  bebetonozták az általuk létrehozott, egyetemeket fenntartó alapítványok sorsát. Az átalakítások során az oktatási intézmények döntéshozó szerveinek legtöbbször mégcsak esélyük sincs beleszólni a modellváltásba. 

A lap szerint két napja arról tárgyalnak az egyetem professzorai, hogy milyen írásbeli biztosítékot kell adnia az egri érseknek, ha át akarja venni az egyetemet. Az oktatók sem örülnek a fenntartóváltásnak, leginkább az egyetem világnézeti semlegességét, valamint a tan- és kutatási szabadságot féltik.

Korábban az Eszterházy Károly Egyetem egyik karát már elveszítette, ugyanis augusztus 1-től a gyöngyösi székhelyű Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kara a Szent István Egyetem szervezetébe olvadt be, amely nemrégiben szintén alapítványi kézre került. 

A hvg.hu értesülései alapján Palkovics László személyesen továbbította Orbán Viktor kérését  Ternyák Csaba egri érseknek, hogy vegye át az Eszterházy Károly Egyetemet. Az érsek azonban úgy fogalmazott, nem akar az SZFE-hez hasonló balhét, ezért csak akkor venné át az egyetemet, ha a tanárok és a hallgatók is beleegyeznek. Az oktatási intézmény egyházi fenntartásba helyezésébe egyébként a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának, valamint a Vatikánnak is van beleszólása.

Az állam feltett szándéka, hogy az alapítványi működtetésbe került egyetemekből saját szellemi hátországot hozzon létre. A kormány legújabb Alaptörvény módosításával pedig immár kétharmados többség szükséges az ezen alapítványokkal kapcsolatos döntések meghozásához.  Az alapítványi rendszerben az intézményi autonómia jelentős veszélynek van kitéve. Nemcsak az oktatás szabadsága, de az ott dolgozók jogai is jelentősen sérülnek egy állami kézből finanszírozott szisztémában. Az egyetemek az értelmiség szellemi műhelyei helyett a piaci igények kiszolgálóivá lényegülnek, vagy ami sokkal kétségbeejtőbb, a kormány által előírt értékrendet közvetítésére szűkülnek be.