Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány kedden a Pannon Egyetem alapítványi fenntartásúvá alakításáról is rendelkezett

Ez a cikk több mint 3 éves.

A kormány rengeteg törvényjavaslatot nyújtott be a keddi nap folyamán, ezek egyike volt a Pannon Egyetem alapítványi fenntartásúvá tétele is. A javaslatot Semjén Zsolt nyújtotta be az Országgyűlésnek 23:51 perckor, vette észre a Magyar Hang.

Az egyetemet, amely a Közép-Dunántúl vezető felsőoktatási intézménye több mint 9000 hallgatóval és 4 különböző karral, a törvény elfogadását követően a Pannon Egyetemért Alapítvány fogja irányítani közérdekű vagyonkezelő alapítvány formájában. Az alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait az innovációért és technológiáért felelős miniszter, Palkovics László jelöli ki.

Ahogy a többi alapítványi struktúrába helyezett egyetemnél, úgy a Pannon Egyetemnél is az alapítvány gyakorolja majd az alapítói és fenntartói jogokat, biztosítja az intézmény működési feltételeit és intézményfejlesztési céljainak megvalósítását, valamint az egyetem vagyonát is az kezeli.

Az állam az egyetem által használt 26 ingatlan tulajdonjogát ingyenesen átengedi az intézménynek, az alapítvány további vagyonának biztosításáról a törvényjavaslat értelmében a kormány gondoskodik majd.

A Pannon Egyetem rektora, dr. Gelencsér András néhány nappal ezelőtt nyilatkozott a Veszpresszo.hu-nak az egyetem struktúraváltásáról. Gelencsér elmondása szerint a Rektori Tanács korábban egyhangú döntést hozott: az egyetem nem kívánta önmagától kezdeményezni a modellváltást, hanem kivárt volna addig, amíg nem látszanak egyértelműen az új modell előnyei az állami működési formához képest.

„Erre már nem kerülhet sor, úgy tűnik, a döntés nem az intézmény kompetenciája lesz” – idézte a rektort a cikk.

A modellváltással kapcsolatos kormányzati szándékról dr. Navracsics Tibor, a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa programsorozatért felelős kormánybiztos tájékoztatta az egyetem vezetőségét, a rektor pedig azonnal értesítette az egyetem Szenátusát is. Gelencsér szerint az egyetem nem teljesen eszköztelen abban, hogy „a saját, demokratikusan választott testületei által jóváhagyott célok és elvek mentén folytathassa tovább tevékenységét”, előzetes tárgyalásaik biztatók.

„Fontosnak tartjuk továbbá annak biztosítását, hogy a folyamat minden érdemi fázisa mindvégig nyitott legyen az egyetem döntéshozó testületei és az egyetem polgárai előtt” – írta Gelencsér a Veszpresszo.hu-nak.

2020. augusztus 1-jétől alapítványi fenntartásba került az Állatorvostudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Miskolci Egyetem is, majd szeptemberben a Színház- és Filmművészeti Egyetem is, a gödöllői Szent István Egyetem pedig év végéig esik át a modellváltáson.

A legnagyobb ellenállást az SZFE tanúsította eddig, ahol a legkirívóbb probléma az alapítvány kuratóriumának túlhatalma az egyetem választott döntéshozó testületével, a szenátussal szemben. De máshol is könnyen csorbulhat az egyetemek autonómiája azáltal, hogy a Palkovics által kinevezett kuratóriumok gyakorolják a legtöbb jogot az intézményekben.

A Pannon Egyetem esetében az alapítványi kuratórium elnöke a hírek szerint Navracsics Tibor lesz.

A kedden benyújtott alkotmánymódosítási javaslat értelmében a „közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létrehozásáról, működéséről, megszüntetéséről, valamint közfeladata ellátásáról sarkalatos törvény rendelkezik.” Azaz az egyetemeket fenntartó alapítványokról, köztük a most létrehozandó Pannon Egyetemért Alapítványról az Országgyűlés csak kétharmados többséggel hozhat döntéseket.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás