Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Reggelre sikerült beszámolnia az M1-nek Joe Biden megválasztásáról – sok köszönet nem volt benne

Ez a cikk több mint 3 éves.

Látványosan hallgatott tegnap a köztévé Joe Biden demokrata jelölt győzelméről – olyannyira, hogy a Magyar Hang megbízható forrásra hivatkozva azt írta: úgy tudják, a közszolgálati médiumokban egy levél ment az ügyeletes hírszerkesztőkhöz, hogy „semmikképpen se hirdessenek győztest!”

És így is lett: a tegnap este fél 8-kor kezdődő híradóban (amikor egyébként már 2 órája mástól sem volt hangos a nemzetközi sajtó, mint Biden megválasztásától) olyan anyagot láthattak a kedves nézők, melyben az hangzott el:

„Joe Biden már győztesnek tekinti magát, de Donald Trump szerint viszont még nincs vége a választásnak, perek várhatóak.”

És mindeközben a képernyőn az volt olvasható: „Nincs még eredmény”.

Ma reggelre némiképp ugyan javult a helyzet, de azért a köztévé még mindig nem igazán hirdetett győztest. A mindössze 9 perces hírösszefoglalóban 7 és fél percet kellett várni arra, hogy egyáltalán foglalkozzanak a világ jelenleg egyik legfontosabb eseményével, az Amerikai Egyesült Államokban zajló választással. Úgy, hogy előtte csak azzal eltelt legalább 4 perc, hogy azt boncolgatták, a koronavírus-járvány megfékezésében milyen szerepet játszik majd a vakcina, amiről a magyar kormány már tárgyalásokat folytat, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök kifejtette: „már belátható távolságon belül van”.

Ezek után fordultunk rá az elnökválasztásra, elsősorban azzal a hírrel, hogy a világ több vezetője is gratulált Joe Biden demokrata elnökjelöltnek, de rögvest hozzá is lett téve, hogy más vezetők még kivárnak a gratulációval, „amíg nem ér véget minden jogi eljárás”. A képernyőn eközben az volt olvasható: „Újraszámlálják a szavazatokat”.

Kép forrása: M1 HÍRADÓ

„Az amerikai elnökválasztásnak továbbra sincs hivatalos eredménye” – folyt tovább a hír, majd jött Trump felemlegetése, aki „arra figyelmeztetett, hogy a választás még nem zárult le. Szerinte csalás történt több helyen is az illegálisan és a későn leadott szavazatok segítségével. Az elnök kampánystábja a szavazatok újraszámlálását követeli az érintett államokban, és perek sorozatát helyezte kilátásba.”

ÉÉÉÉÉÉS ENNYI.

Az egész hír kevesebb mint 1 percet ölelt fel, amiben egy szó sem esett Biden első beszédéről, amit már az eredmények kihirdetése után tartott, vagy akár arról, hogy egyébként az „illegális szavazatok”, vagy éppen a választási csalás, amit Trump emleget, miért nem állják meg a helyüket.

Mint egyébként arról sem, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök eddig egy szót sem szólt az eredmények kihirdetése óta.

Orbán Viktor egyébként a V4-ek utolsó kormányfője, aki egyelőre nem gratulált az új elnöknek. Tegyük hozzá gyorsan: a magyar miniszterelnökkel még az eredmények kihirdetése előtt készített rövid interjút Brüsszelben a Reuters, amiben Orbán többek közt kifejtette: szerinte Trump fog nyerni, ezért nincs B-terve arra az esetre, ha mégsem ez történik. Ráadásul hozzátette azt is: azért ül még mindig itt 30 évnyi politizálás után, mert mindig hitt az A-tervében.

FRISSÍTÉS 11.22:

Cikkünk megjelenése után nem sokkal tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t arról, hogy Orbán Viktor gratuláló levelet küldött Joe Bidennek, amelyben azt írta:

„Engedje meg, hogy gratuláljak Önnek a sikeres elnöki kampányhoz. Jó egészséget és folyamatos sikereket kívánok rendkívül felelősségteljes feladatainak ellátásához.”

Az M1 híradóját itt lehet megnézni, a Magyar Hang tegnap esti cikke a köztévé hírszerkesztési anomáliájáról itt olvasható, Orbán Reuters-interjúját pedig a 24.hu szemlézte.