Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

SZFE-s diákok: hétfőn ugyanúgy megy tovább az oktatás, mint eddig

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tegnap számoltunk be arról, hogy Szarka Gábor kancellár és Novák Emil általános rektorhelyettes bejelentette, a kuratórium döntése nyomán leállítják az oktatást az SZFE-n, mivel nem tudják ellenőrizni azt – a tanév legközelebb 2021 februárjától folytatható, és nem ismerik el az első féléves tárgyakhoz tartozó kreditek teljesítését sem.

Péntek este óta azonban több diák is elmondta a sajtónak, hogy ennek nem kívánnak eleget tenni. Gálosi Dóra a hallgatók nevében az Indexnek azt nyilatkozta:

hétfőn is ugyanúgy megy tovább az oktatás a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, mint eddig.

„Az oktatás felfüggesztése az Oktatási Hivatal hatásköre, és nem másé. Mivel hivatalos értesítést az Oktatási Hivataltól nem kaptunk, mi úgy gondoljuk, továbbra is folytatódik az oktatás az egyetemen” – tette hozzá az SZFE-s diák.

Szurdi Panna, egy másik hallgató a Telexnek nyilatkozott, aki szintén arról számolt be, hogy nem terveznek leállni az oktatással.

„A legfontosabb nekünk a tanulás, az oktatást pedig minden létező dokumentációval bizonyítani tudjuk. Nem lehet eltiporni a tanszabadsághoz való jogunkat, teljesen indokolatlanul” – mondta.

Szurdi hozzátette, a blokád funkciója most átalakult, hiszen már nem csak arra van, hogy ne engedjenek be embereket; a legfőbb most az, hogy ők be tudjanak járni, mert különben bezárnák  az épületeket. A hallgatók jogászok véleményét is kikérik az ügyben, mert szerintük nincs jogalapja az oktatás felfüggesztésének.

A héten egyébként az is kiderült, hogy visszatartották az SZFE egyetemfoglaló hallgatóinak tanulmányi ösztöndíját és szociális támogatását. Az utalásoknak október végén kellett volna megérkezniük, de a HVG szerint még Szarka Gábor aláírására vártak. A kancellár újságírói kérdésre SMS-ben azt írta, a rászorulóknak szóló szociális támogatásokat „rövidesen kiutalják”.

Az Oktatói Hálózat a Facebook oldalán tette közzé pénteken, hogy a tanulmányi ösztöndíjakat már elutalták, a szociálist viszont még nem. A szervezet bejegyzésében azt írja, az SZFE Hallgatói Önkormányzata a befolyt pénzbeli támogatásokat osztja el a hallgatók helyzete és szükségei alapján.

A Mércén kiemelten követjük az SZFE egyetemfoglalásával kapcsolatos fejleményeket, korábbi cikkeinket itt lehet elolvasni.

Címlapkép: Mérce