Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Keddtől felfüggesztik a halasztható műtéteket, a kórházi ágyaknak már a 40 százalékát kell elkülöníteni

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere szombaton újabb utasításokat adott ki valamennyi aktív fekvőbeteg ellátást nyújtó egészségügyi intézmény és az Országos Mentőszolgálat vezetőjének – írja az MTI.

A közleményben Kásler az alábbiakat rendelte el:

  • a halasztható műtéteket – ideértve az egynapos sebészetet is – keddtől függesszék fel,
  • valamennyi közfinanszírozott, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény – kivéve a korábban mentesítettek – köteles ellátni a középsúlyos és súlyos, igazolt Covid-fertőzött, valamint gyanús betegeket,
  • az intézmények hétfőtől kötelesek elkülöníteni a Covid-betegek ellátására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott összes ágyuk 40 százalékát, további 7 százalékát pedig lélegeztetésre alkalmas ágyként kötelesek a Covid-fertőzöttek ellátására biztosítani.

A miniszter utasításában hozzáteszi, a beavatkozások felfüggesztése alól kivételt képeznek a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.

Ezen kívül továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a szakmai kollégium ajánlása szerinti kardiológiai ellátásokat, valamint biztosítani kell az asszisztált reprodukciós eljárások zavartalan működését is. Transzplantációt is lehet végezni a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett.

A Covid-gyanús és igazolt betegek betegútját az Országos Mentőszolgálat koordinálja. Az igazolt Covid-fertőzött, de tünet- és panaszmentes, valamint az enyhe és mérsékelt tüneteket mutató betegek otthonukban maradnak, illetve otthonukba bocsáthatók, esetükben javasolt a napi háziorvosi konzultáció – olvasható a közleményben.

Orbán Viktor már tegnap, szokásos pénteki interjúja során elmondta a Kossuth Rádióban, hogy rövid időn belül döntés születik a műtétek elhalasztásáról.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, „a helyzet komoly”, november 21-én 2240 intenzív ágyra lehet szükség, december 10-én pedig már 4480-ra, ugyanis addigra 32-34 ezerre is nőhet a fertőzöttek száma – írja az ATV.

Szombatra a kormányzati koronavírus-weboldal szerint 5318 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést és 107-en hunytak el a járvány következtében – ez sajnos mindkét esetben újabb rekordot jelent. A koronavírus-járvány kezdete óta már 104 943 beteget azonosítottak Magyarországon.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán