Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Érvénytelenítettek a korábbi kórházigazgatói pályázatokat, mert a magyar egészségügy teljes átalakítása jöhet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Érvénytelenítette a szaktárca a nyár végén, kora összel meghirdetett kórházigazgatói és gazdasági vezetői pályázatot az elmúlt napokban, mert ehelyett teljes átalakításra készülnek az egészségügyben, írja a Népszava.

A lap információi szerint januárban nem csak új törvény, hanem rendszerátalakítás is lesz az egészségügyben: emiatt kellett felülírni a korábban megkezdett pályáztatást, és ehelyett keresnek most negyven új posztra vezetőket egy-egy régió kórházainak, rendelőintézeteinek, alapellátóinak élére.

A Népszava információit Kásler Miklós erősítette meg az Életközelben legújabb videójában:

Az állami kórházak vezetőinek tisztségére egy öttagú bizottság tesz majd javaslatot, amelybe a lap információi szerint korábbi államtitkár, országos tisztifőorvos és MTA-munkatárs is meghívást kapott.

Kásler szerint az intézkedés, bár összefügg a járvánnyal (amely „rendkívül markánsan mutatott rá a magyar egészségügy erényeire, erősségeire, de a hiányosságaira is”) valójában a magyar egészségügy teljes átalakulásának a része.

Ennek megfelelően sok irányú változás kezdődik majd meg, a megyei kórházak felértékelődnek és a megyében lévő, városi kórházakat is irányítani fogják. A városi kórházak pedig összefogják az alapellátásban dolgozó családi orvosokat, praxisközösségeket, járóbeteg-szakrendelőket.

„Tehát a megyei kórházigazgatóknak más képességekre van szükségük ahhoz, hogy a megnövekedett feladatoknak eleget tudjanak tenni. Éppen ezért olyan szakértőket kértünk fel, akik ismerik a magyar kórházak világát”

-indokolta a miniszter a korábban benyújtott pályázatokat felülíró intézkedést.

A Népszava úgy tudja, hogy Budapesten öt csúcskórház működne, kettő a budai és kettő a pesti oldalon, az ötödik a Honvédkórház lesz. A negyven intézmény, amelynek élére a vezetőket keresik majd, a megyei kórházakból, az országos intézetekből és az öt fővárosi csúcskórházból jön össze.

Emellett a lap információi szerint jelenlegi országos intézetekről leválasztják a korábban azokhoz csatolt kórházakat: a Dél-pesti Centrumkórházból kiválik a covid-ellátás szakmai centrumát jelentő Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet és az egykori Szent László Kórház területén működik majd, illetve szétválasztják a Péterfy Kórházat és az Országos Traumatológiai Intézetet is.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd