Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Parragh szerint nem indokolt az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbítása

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara frissen újraválasztott elnöke, Parragh László a Magyar Nemzetnek adott interjút, melyben az aHang múltheti akciójára is reagált. A civil szervezet petícióban kérte, hogy az álláskeresési járadék folyósításának időtartama emelkedjen három hónapról hatra, ezt a kamaraelnök azonban nem látja „indokoltnak”.

A petíciót, melyet egy performansz keretében adott le az aHang október 29-én az MKIK épületében, 11 ezren írták alá. A segély meghosszabbítása a petíció szövege szerint azért lenne indokolt, mert miközben naponta több százan válnak álláskeresőkké, „három hónap sokszor nem elég arra, hogy új állást találjon az ember.”

Parragh László szerint ezzel szemben a jelenlegi piaci helyzet nem indokolja a hosszabbítást. Azt is hozzátette, hogy kamarai elnökként amúgy sem dönthet a szociális juttatásokról.

Ezzel szemben Parragh korábbi nyilatkozatai nem erre engednek következtetni: még májusban az aHangnak küldött levelében azt írta, hogy „amint lehetőség lesz rá, kellő időben megtesszük a megfelelő lépéseket a helyzet rendezésére” – igaz, arra már nem válaszolt, hogy mit is jelent a „kellő időben”.

Parragh a Magyar Nemzetnek arról is beszélt, hogy meghívta az aHang képviselőit egy egyeztetésre a petícióval kapcsolatban, amit ők el is fogadtak, azonban „a leegyeztetett időpontnál egy héttel korábban, váratlanul jelentek meg az aktivisták a Bank Center épületénél, mellőzve minden előzetes jelzést. Úgy tűnik, az kevésbé volt fontos, hogy az ellátásokról beszéljünk.”

Hajdú Gergő, az aHang kampányigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy valóban beszélt telefonon az akció előtt nagyjából egy héttel Parragh Lászlóval, és megállapodtak egy időpontban az egyeztetésre. Azonban Parragh azt ígérte, hogy az időpontot még rögzíti a titkárnőjével, és ezután visszahívja Hajdút. Ez azonban azóta se történt meg.

Emellett ráadásul Parragh már a telefonban is jelezte, hogy „az álláspontja nem változott”, és hogy az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbítását nem tartja indokoltnak. Hajdú elmondta, hogy egyrészt mivel az ígérete ellenére Parragh nem hívta vissza, valamint, mert a szavaiból úgy tűnt, valójában nincs miről egyeztetniük, ezért döntött végül úgy az aHang, hogy nem az előre egyeztetett időpontban, hanem korábban adják át a petíciót.

Az akció során Hajdúék három malacperselyt törtek össze, melyekben különböző üzenetek voltak: az elsőben Parragh néhány megjegyzése volt az álláskeresési járadékkal kapcsolatban, a másodikban a segély hosszának nemzetközi összehasonlítása, melyből kiderült, hogy az egész EU-ban nálunk a legrövidebb az álláskeresési járadék, a harmadik pedig egy álláskereső történetét tartalmazta, aki hónapokra bevétel és munka nélkül maradt intenzív álláskeresés ellenére.

Az Eurostat szerdán közzétett adatai szerint 2019-ben Magyarország volt a szociális kiadásokra az egyik legkevesebbet költő tagállam az EU-n belül.

Csak Málta és Lettország költött nálunk kevesebbet, ők a GDP-jük 15%-át fordították ilyen kiadásokra, Magyarország, Bulgária és Litvánia pedig 16%-át. Ezen belül is rendkívül keveset költöttünk a munkanélküliségre: az összes szociális kiadás csupán 1,9%-a ment erre a célra.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd