Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három nappal egy földrengés után újabb tűz pusztított egy égei-tengeri menekülttáborban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hétfőn reggel tűz ütött ki az égei-tengeri Számosz szigetén található menekülttáborban, amelyben mintegy 15 sátor égett fel és 150 ember maradt fedél nélkül – írja a Die Zeit.

A hatóságok szerint a tűz kora reggel 4 óra körül keletkezett. Több mint 20 tűzoltó többórás erőfeszítésével végül sikerült megfékezni a lángokat. A híradások szerint senki nem sérült meg a tűz miatt.

A görög kormány beszámolói szerint jelenleg mintegy 4200 ember él a szamoszi táborban, amely a Leszbosz szigetén található Moria táborához hasonlóan szintén túlzsúfolt. A tábor központi területe körül a helyhiány miatt úgynevezett szatellittáborokat hoztak létre, ahol számos menekült embertelen körülmények között él sátrakban.

A görög menekültügyi hatóság vezetője a Szkai görög híradónak elmondta, a tűz ezen szatellittáborok egyikében keletkezett, a főtábort nem érintette a katasztrófa. A táborban és környékén az elmúlt hónapokban többször is történtek tűzesetek. A legtöbb eset mögött a rendőrség és a tűzoltóság gyújtogatást feltételez.


Az Euronews megjegyzi, hogy a számoszi tűz mindössze 3 nappal azt követően történt, hogy súlyos, a Richter-skála szerint 6,6-os erősségű földrengés rázta meg a régiót, kisebb cunamit is előidézve a szigeten.

Arról, hogy Görögországban idén jelentősen súlyosbodott a menekülthelyzet, attikai riportunk itt olvasható. 

Mint arrról a Mércén is írtunk, néhány hete tűzeset történt az Égei-tenger legnagyobb menekülttáborában is: a Leszbosz szigetén található moriai tábor szinte teljesen megsemmisült. Az ott tartózkodó mintegy 12 000 menekültet azóta áthelyezték.