Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tűz ütött ki, megsemmisülhet a 12 ezer embert befogadó leszboszi menekülttábor

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ezrek hagyták el a leszboszi Moria mellett található menekülttábort, miután éjjel tűz ütött ki. A Reuters tudósítása szerint a tábor több pontja is lángba borult, miután a hatóságok megpróbáltak izolálni több olyan személyt, akiknek pozitív lett a koronavírus-tesztje, de egyelőre nem egyértelmű, mi történhetett.

A tábort evakuálták a hatóságok, szinte minden a tűz martalékává vált. Az oltási munkáltatokat nehezíti, hogy a közelben máshol is tűz pusztít, ráadásul a szél is erős. A menekültek most a Mytilini felé vezető országút mellett vesztegelnek, a rendőrség ugyanis nem engedi őket tovább. Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök szerda reggel rendkívüli ülést hívott össze a tábort megsemmisítő tűz miatt, Ylva Johansson, az EU belügyi biztosa pedig közölte: az Unió megállapodott 400 kísérő nélküli fiatal és gyermek szárazföldre történő szállításának és szállásuk finanszírozásáról – számolt be a BBC.

 

Ahogy arról korábban írtunk, tavasszal már történt hasonló eset, akkor egy kislány életét vesztette. Mivel a moriai tábort eredetileg 2800 ember befogadására tervezték, ennek ellenére azonban 12 ezer menekült zsúfolódik össze, a rengeteg sátorból és konténerből álló létesítményben több családnak mindenféle menedék nélkül, a szabad ég alatt kell aludnia. Az alapvető higiénés szabályok betartása szinte lehetetlen, pedig erre a koronavírus-járvány miatt kiemelten nagy szükség lenne: a tábor egyes részein 1300 emberre jut egyetlen csap, a legtöbb mosdóban nincsen szappan. Korábban éppen ezért sürgette a Orvosok Határok Nélkül szervezet a tábor azonnali kiürítését, a koronavírus bejutásának beláthatatlan következményeire figyelmeztetve.

A létesítményt a múlt héten karantén alá helyezték, miután a hatóságok megerősítették, hogy egy menedékkérő pozitív eredményt adott az új koronavírusra. Az igazolt fertőzöttek száma azóta 35-re emelkedtek. Bár a járvány miatt március 1-je óta a szigetre érkező összes menekültet karanténba helyezték, a moriai táborban a segélycsoportok figyelmeztették, hogy a távolságtartás és az alapvető higiéniai intézkedések az életkörülmények miatt lehetetlenek.

Címlapkép: @th_voulgarakis / Twitter