Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Életét vesztette egy hatéves kislány a túlzsúfolt leszboszi menekülttáborban kiütött tűzben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy hatéves kislány életét vesztette, amikor a mai napon, tisztázatlan körülmények közt tűz ütött ki Görögország legnagyobb menekülttáborában, a leszboszi Moria városa mellett. Két konténer kapott lángra, amiket lakás céljából használtak a túlzsúfolt táborban a menedékkérők. A kislány holtestére a tűz megfékezését követően a hatóságok emberei találtak rá.

A moriai menekülttábort eredetileg 3000 ember befogadására tervezték, ennek ellenére jelenleg közel 20 0­00-en élnek itt. A rengeteg sátorból és konténerből álló létesítményben emiatt több családnak mindenféle menedék nélkül, a szabad ég alatt kell aludnia. A tábor egyes részein 1300 emberre jut egyetlen csap, a legtöbb mosdóban nincsen szappan.

Éppen ezért sürgette a Orvosok Határok Nélkül szervezet a tábor azonnali kiürítését, egy esetleges koronavírus járvány kitörésének beláthatatlan következményeire figyelmeztetve. A humanitárius szakemberek ezzel együtt jelezték azt is, hogy még nincs fertőzés Moriaban.

A táborban egyébként is rengeteg a beteg, azonban az orvosoknak nincsen elegendő erőforrásuk a rászorulók gyógyítására. Ezen a helyzeten tovább rontott, hogy miután februárban zavargások törtek ki az egyre növekvő tömeg és feszültségek miatt, több segélyszervezet is felfüggesztette tevékenységét a szigeten.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Törökország február végén bejelentette: nem tartja tovább vissza a területén tartózkodó menekülteket, így több ezren indultak meg Görögország felé. A menekült válságról szóló további cikkeink itt olvashatók.

(Reuters)

Címlapkép: Wikipédia