Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Könnygázzal oszlatták fel a tüntető menekülteket a görög Leszbosz szigetén

Ez a cikk több mint 4 éves.

Menekültek százainak tüntető menetét oszlatta fel könnygázgránátokkal a görög rohmarendőrség Leszbosz szigetén. A tömeget, amelyben számos nő és gyermek is menetelt, akkor kezdték el feloszlatni, amikor a táborokból a közeli Mütiléné városába akartak menetelni, hogy ott követeljék embertelen várakozásuk megszüntetését.

A rendőrség a menetben lévő férfiakkal többször összecsapva vetett be végül könnygázt, ezzel a tömeg nagyobb részét fel is oszlatva még  a táborok körül.

A Kara Tepe nevű tábornál kitört összetűzés alatt az elégedetlen menekültek a táborkörülmények mellett menekültkérelmeik rendkívül lassú feldolgozása ellen is tiltakoztak.

A rendőrökkel a Reuters helyszíni tudósítója szerint főleg nők és gyermekek néztek farkasszemet, kezükben sokan „Freedom!”, azaz „Szabadság!” feliratú táblát tartottak.

A hírügynökség tudósítása hozzáteszi, a görög állami adminisztráció szinte teljesen magára hagyta a szigeten várakozó menedékkérőket, és a tél beálltával az egyszerű sátortáborokban „visszataszító körülmények uralkodnak”, ezt elégelték meg jó páran.

Noha a rendőrség sokakat visszatartott, néhányan mégis átjutottak a mütilénéi oldalra, ahol ismét felállították sátraikat, remélve, itt már jobbak lesznek a körülmények.

A mai nem az első komoly probléma volt a menedékkérőkkel még mindig igen zsúfolt görög szigeteken: január 22-én Leszbosz, Számosz és Kíosz lakói kezdtek egynapos sztrájkba, mint akkor mondták, azért, mert megelégelték, hogy menekültek lepik el a szigeteket, és csakúgy mint ők, a tüntető lakosok is mielőbbi távozásukat szerették volna elérni.

Míg 2015 és 2016 folyamán százezrek keltek át Leszboszon Athén, és végül Németország felé csupán néhány hónap alatt, még 2019-ben is összesen 74.000 menedékkérő érkezett Görögország területére, főleg török területről. A ENSZ menekültügyi főbiztossága számai szerint közülük 3.500-an gyerekek voltak.

A kormány most bejelentette, igyekszik majd gyorsabban a görög szárazföldre juttatni a menedékkérőket, és a kérelmeket feldolgozó bevándorlási hivatal létszámának növelését is ígérte már Kiriákosz Mitszotákisz kormányfő. Ugyanakkor azon is elgondolkodott az új, jobboldali athéni kormány, hogy lebegő, vízi falakkal akadályozza meg további menekülteknek a szigetre érkezését.

Noha régebben is elég mostoha körülmények vártak arra, akik a szigeten a hatóságok hálójába kerülve beadták itt menedékkérelmüket, az új, jobboldali görög kormány immár semmiféle érdemi segítséget nem hajlandó nyújtani a menekülteknek. Helyben dolgozó segélyszervezetek szerint még soha nem volt nehezebb egy télen keresztül ellátni az embereket, még akkor is, ha számuk mostanra jóval kisebb, mint néhány éve.

2017-ben is brutálisan csapott le a görög rendőrség a Mória városában tüntető menekültekre, közülük 32 embert el is ítéltek, jogsegélyszolgálatok szerint jogtalanul. Másodfokú tárgyalásuk ideje pedig pontosan egybeesett a mostani tüntetésekkel is, így a tömeg nekik is szabadságot kezdett el követelni.

Noha a 2015-ös magyar, osztrák, horvát és szlovén kerítésépítések óta az úgynevezett „nyugat-balkáni” menekültútvonal lényegében bezárul, azóta is jelentős számban érkeznek menedékkérők Görögországba, akik vagy itt ragadva, egyre türelmetlenebbül várják sorsukat, vagy esetleg Boszniáig, Olaszországig eljutva küzdenek tovább az EU egyre szigorodó bevándorlási szabályaival.