Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Utcazenével vidítanák fel a koronavírus miatt bezárkózott józsefvárosiakat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nyolc alkalmas utcazenei programsorozatot indít a Gólya Presszó a szomszédságában lévő házak udvarán, illetve Józsefváros utcáin, terein.

A szövetkezeti alapon működő Gólya Presszó tavaly nyáron költözött a józsefvárosi Orczy útra, és fontos célkitűzése, hogy ne csupán egy egyszerű kocsmaként működjön, ne csak egy szubkultúrában létezzen, hanem közösségi házként is. Hogy híre menjen a  kezdeményezésnek, a Gólya belekezdett a Szomszédságból Közösséget Program névre hallgató új projektjébe, mely során először a szomszédos házak lakóival szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatot.

Ennek részeként a szervezők a programsorozattal szeretnék azokhoz is elvinni a zenét, akik a jelenlegi, enyhe korlátozások ellenére nem tudnak dolgozni,  kockázatot vállalni a munkába járással vagy veszélyeztetett korcsoportba tartoznak, ezért alig hagyják el a lakásukat. A közönségnek egyúttal lehetősége nyílik reagálni arra a lelkileg különösen megterhelő időszakra is, amelyet a járvány következményeként beállt változások okoztak mindannyiunk életében.

„Szeretnénk a zenéléssel felvidítani őket, elfeledtetni velük egy pár órára, hogy mennyire megváltozott a világ”

– írják.

Kilátás a Gólya Presszó szomszédos házaira. fotó: Gólya / Facebook

A programsorozat másik célja, hogy hazai zenészeket és kisebb zenekarokat támogassanak, a koronavírus miatt kieső havi jövedelmük egy kis százalékát segítsenek pótolni.

A zeneipar ugyanis a járvány egyik legnagyobb vesztese (hogy hogyan élik meg a különböző szereplők a kialakult helyzetet, arról itt írtunk bővebben). Bár a zenészek megsegítésére a második hullám kezdetekor a kormány előhozakodott a „vírusbiztos” raktárkoncert ötletével, erről azonban az is kiderült: a támogatásokon keresztül ahelyett, hogy érdemi segítséget nyújtanának a szektorban dolgozóknak, a NER-közeli vállalkozók zsebét tömik.

A nyolc alkalmas utcazenei programsorozat megvalósulásához 470 ezer forintra van szükség, aminek nagy része a koncertező zenészekhez kerül majd. A közösségi gyűjtésbe itt szállhatsz be.

Címlapkép: Gólya / Facebook