Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Frissítve: Néhány diák petíciót indított az iskolák bezárása érdekében

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés, 19.07: Mint kiderült a kérdéses, a cikkben is leírt petíciót nem tanárszakszervezetek és nem is tanárok kezdeményezték, hanem néhány diák. A PDSZ és a PSZ a petícióhoz semmiféle módon nem kötődik. Az általunk is átvett, eredeti cikk által elkövetett hibát javítottuk.

Valótlanul állítottuk továbbá az Mfor nyomán azt is, hogy a PDSZ és a PSZ ebben a kérdésben közös álláspontot, alakítottak volna ki.

A gondatlanul átemelt tévedésekért elnézést kérünk, azokat javítottuk.

Petíciót kezdeményezett néhány diák a pedagógusok az iskolák bezárására, írja a Szakszervezetek.hu. Az aláírásgyűjtés azért indult, mert, ahogyan arra az oktatási intézmények dolgozói felhívták a figyelmet, nem érzik magukat biztonságban az iskolákban, és úgy gondolják, az őszi szünet végeztével ismét megugrás várható a ottani koronavírusos megbetegedések számában.

Állításaikat többek közt azzal indokolták, hogy

nem egységes az eljárásrend a különböző megbetegedések esetében. Előfordult például, hogy egy óvodapedagógus pozitív PCR- tesztjét semmilyen intézkedés nem követte, még a gyermekek szüleit sem értesítették róla.

Az oktatási intézményeket érintő súlyos helyzeten kívül ez a kontaktkutatás elégtelen működésére is rávilágít, hiszen előfordulhat, hogy egy megbetegedés felderítését követően, arról még a a pozitívra tesztelt személlyel korábban kapcsolatba lépőket sem értesítik.

Az általános iskolák alsó tagozatában nem szeretnék felfüggeszteni a személyes oktatást, csupán a felső tagozat, illetve a gimnáziumok és felsőoktatási intézmények lennének érintettek. A kérés indoklása során többek között gazdasági érdekekre is hivatkoznak, hiszen az iskolai megbetegedések miatt sok szülő, családtag is karanténba kerülhet, mely rengeteg munkakörben  munkaképtelenséget jelent.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt nyilatkozta, a pedagógusok azért is félnek a megbetegedéstől, mivel

csupán a megkérdezettek 6,5%-a kapta meg a neki járó táppénzt, mindenki más mindössze 60%-ot.

A PDSZ szerint

” a kormány azért nem teszi nyilvánossá a listát, mert így nehezebb bizonyítani, hogy foglalkozási megbetegedésről van szó, tehát a 100 százalékos táppénz sem járhat a tanároknak.”

-írja a Szakszervezetek.hu.

A Klebelsberg Központ szerint viszont az erre vonatkozó, pedagógusokat védő jogi háttér kidolgozása már folyamatban van, egyelőre pedig igazgatói döntés alapján az intézményeknek kellene nyilatkozniuk arról, hogy az egyes eseteket munkahelyi megbetegedésnek minősítik-e.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke szerint rengeteg panasz érkezik hozzájuk a táppénz elmaradását illetően, illetve a kontaktkutatás hiányosságairól. Már augusztusban kérelmezték, hogy a munkahelyi megbetegedés érintettjei részesüljenek teljes táppénzben, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pedig az ősz folyamán bejelentette, hogy a pedagógusok családtagjai is 100%-os táppénzben részesülnek majd, jogi háttér híján azonban ez egyelőre nem így történik.

A hivatkozott felmérés alapján a PDSZ változásokat követel, mivel az kimutatta, hogy

a pedagógusok 80% érzi úgy, hogy a biztonságos munkavégzés feltételei nem biztosítottak, továbbá arra is felhívják a figyelmet, hogy  „az oktatásirányításnak biztosítania kell a biztonságos munkavégzést, ellenkező esetben a dolgozóknak a Munka törvénykönyve szerint kötelességük megtagadni a munkát!”

Ahogyan azt korábban a Mérce is megírta, a PDSZ már augusztusban nyílt levelet írt Kásler Miklósnak, melyben kifejezték, hogy elfogadhatatlannak tartják az Emberi Erőforrásuk Minisztériumának tanévkezdéshez készített járványügyi tervét. Azonban Kásler Miklós szerint a kormány minden segítséget megadott a tanévkezdéshez.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás