Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A pedagógusok szerint elfogadhatatlan az Emmi iskolakezdéshez készített járványügyi terve

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közleményt adott ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, ugyanis „hajmeresztőnek” és elfogadhatatlannak találják azt a járványügyi ajánláscsomagot, amit az Emmi az iskolakezdéshez készített, és tegnap éjjel tett közzé.

A PDSZ úgy véli, az előírások arról is tanúskodnak, hogy

a kormányzat vagy nem ismeri kielégítően az általa működtetett rendszert, vagy egyszerűen nem hajlandó forrásokat csoportosítani a védekezés legalább elfogadható szintű megteremtésére sem.

Ennek okán a PDSZ nyílt levelet írt Kásler Miklós Emmi-miniszternek, megszólítva benne Kisfaludy László köznevelésért felelős államtitkárt is.

A szervezet az egyik fő problémának azt találja, hogy a kormány és az állami fenntartók nem képesek olyan feltételeket biztosítani, amelyek egyszerre biztosítják a köznevelési intézményekbe belépők egészségét és teszik lehetővé az ottani munkavégzést. Ezen kívül:

  • Elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány csak ott ajánlja a maszkviselést, ahol nem lehet tartani a másfél méteres távolságot, ugyanis a legtöbb magyar osztályterem kicsi ehhez, és nincs lehetőség az efféle szabályok betartására.
  • Úgy vélik, az intézkedési terv olyan előírásokat fogalmaz meg, amelyekhez a feltételeket nem biztosítja (pl. homloklázmérők), miközben sok intézményben még a gyerekek kézfertőtlenítése sem megoldott.
  • Nehezményezik, hogy az Emmi kettős mércét alkalmaz, ugyanis amíg a szakképzés esetében azt írják, ahol a másfél méter nem tartható, ott önálló módon, otthoni felkészüléssel is megoldható az oktatás, ezt a közneveléssel kapcsolatban nem fogalmazzák meg.
  • A PDSZ szerint az Emmi nem gondol a leszakadó régiók és alacsony osztályhelyzetű gyerekek biztonságára, ugyanis számukra külön intézkedések lennének szükségesek.
  • Kérdés tovább az is, hogy az intézkedésről szóló tervek miért nem számolnak a veszélyeztetett korosztállyal, akik a pedagógustársadalom nagy részét teszik ki. A szakszervezet a tervet a jelenlegi formájában nem tudja másként értelmezni, mint sok nyugdíj előtt álló pedagógus veszélyeztetéseként.
  • A PDSZ értetlenül áll az előtt, hogy nem találkoznak meghirdetett takarítói állásokkal, pedig az ő állományuk eddig is kevés volt az iskolákban, most pedig kulcsfontosságú lenne, hogy legyen elég ember, aki a tisztaságért felel az oktatási intézményekben.
  • Szerintük számos olyan szakszolgálati terület van, amit a tervekben meg sem említenek (pl. nevelési tanácsadás, fejlesztés, pályaválasztási tanácsadás), így az ezekkel kapcsolatos biztonsági ellátás hiányzik az ajánlások közül.
  • Elfogadhatatlannak tartják a teszteléssel kapcsolatos ajánlásokat is, szerintük nem elég annyi az iskolába lépés engedélyezéséhez, hogy a szülő egészségesnek látja gyermekét – ez ellentmond annak, amit a vírusról eddig tudunk.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy míg koncerteket és hasonló rendezvényeket a járványügy miatt nem lehet megszervezni, addig tömegeket engednek az iskolákba. Joggal merül fel a kérdés, mi indokolja, hogy az orvosi rendelőkbe egyesével engedik csak be az embereket, és sokan a tűző napon állnak sorban, míg a gyerekek meg szeptemberben beözönlenek az iskolába” – tette fel a kérdést a PDSZ.

A szakszervezet várja, hogy az Emmi megteremtse a valóban átfogó feltételrendszert és több forrást biztosítson a biztonsági és higiéniai intézkedésekre.

Emellett pedig felszólítják a minisztériumot, hogy haladéktalanul teremtse meg a digitális tanrendhez szükséges feltételeket!

 A teljes levél elolvasható a PDSZ blogján, a nedolgozzingyen.hu-n. 

Címlapkép: MTI/Vajda János