Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vizsgálatot indít a versenyhivatal a járványtagadó Gődény György videói miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) dr. Gődény György szereplésével készített videók ügyében indított vizsgálatot – írja a Telex. A versenyhivatal közleménye szerint azt valószínűsíti, hogy a Nutriversum Kft. Youtube-csatornáján elérhető több videóban olyan állítások hangoztak el a gyógyszerésztől, amelyek nem felelnek meg az élelmiszerekre vonatkozó ágazati szabályoknak

A GVH Gődény két koronavírussal kapcsolatos videóját, és „Az internet legnagyobb hülyeségei a táplálékkiegészítőkről” című sorozatát vizsgálja, ugyanis álláspontjuk szerint az európai közösségi szabályozás értelmében élelmiszerekkel kapcsolatban nem engedhető meg olyan egészségre vonatkozó állítás, amely orvos, egészségügyi szakember, vagy – bizonyos kivételekkel – egészségügyi szervezet ajánlásaira hivatkozik.

Az ilyen reklámüzenetek tartalmuk valóságától függetlenül jogsértőnek minősülnek.

Így a vizsgált videók például azért lehetnek alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére, mert az egészségügyi szakember (orvos, gyógyszerész) ajánlása azt az üzenetet közvetíti feléjük, hogy az ajánlott termék megbízhatóbb, hatásosabb, mint a többi, ezzel pedig kiemeli azt a többi hasonló termék köréből, befolyásolva a fogyasztói döntést.

A GVH közleményében jelzi: a versenyfelügyeleti eljárás nem jelenti azt, hogy a vállalkozás elkövette a jogsértést, ez ugyanis csak a tények tisztázása és bizonyítási folyamat végén mondható ki, ami akár hét hónapba is beletelhet.

Érdemes viszont ezen a ponton felidézni Gődény György tevékenységének néhány emlékezetes pontját.

A Facebookon szeptember végén váltak elérhetetlenné a legnagyobb magyar nyelvű járványtagadó oldalak, köztük a „Normális élethez ragaszkodók” oldala is, ami Gődény nevéhez köthető. Aki egyébként végzettségét tekintve gyógyszerész, és a Partizán már áprilisban felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány okozta bizonytalanságot arra használja, hogy vitaminkészítményeket reklámozzon.

Gődény nem viselte jól a Facebook döntését, az ellen saját oldalán kelt ki, méghozzá emígy:

„Ahogy 1934-ben Hitler leszámolt a legfőbb kritikusaival a hosszú kések éjszakáján, úgy tüntették el most a mi közösségünket is! Kétségtelen, hogy ez egy megtervezett és szándékos támadás volt, hiszen az éjszaka több VÍRUS-REALISTA oldalt és közösséget is likvidáltak! DE EZ NE TÖRJÖN MEG TITEKET, HANEM MEGERŐSÍTÉSKÉNT ÉLJÉTEK MEG, hiszen azt jelzi, hogy JÓ ÚTON JÁRUNK ÉS JÓ ÜGYÉRT HARCOLUNK!”

Akkor Gődény jelezte azt is, hogy követői a lelőtt oldal helyett lépjenek be a közel kéttucatnyi kisebb csoport valamelyikébe, amelyek megyékre osztva hirdetik ugyanazt a blődséget, amiért a központi oldal törlésre került. Ezek az oldalak pedig élnek és virulnak, a legtöbbjükön továbbra is a maszkviselés és az oltások károsságáról, „kiszivárgott” lezárási tervről, a járványhelyzet elbagatellizálásáról cserélnek eszmét a követők (nem ritkán többezer fős csoportokról van szó!) – de van olyan poszt is, amelyben például 5 kisgyerekről írnak, akik a maszkviselés miatt haltak meg „iskolabuszon és egyéb helyeken„.

A Normális élethez ragaszkodók oldala helyett pedig elindult egy másik, központi oldal is, Normális élethez ragaszkodunk! címmel – ehhez alig egy nap alatt 30 ezren, mostanra több mint 75 ezren csatlakoztak. Indult azóta online aláírásgyűjtés arról, hogy „hogy védőoltásra senkit ne lehessen kötelezni„, amit aztán „közkívánatra” kiterjesztettek a „kötelező szájmaszk viselés megszüntetésére” is.

És mindeközben Gődény október közepén az Orvosok a tisztánlátásért című konferencián tartott előadást Debrecenben, több száz fő előtt. Akik szorosan egymás mellett üldögélve hallgatták eszmefuttatását – természetesen maszk nélkül.

Gődény György egyébként neve a kamupárt-biznisz háza-tájáról lehet ismerős: a 2018-as választáson 150 milliót tehetett zsebre, a felelősségre vonás azóta is várat magára, a NAV egy fillért se hajtott be rajta (sem), ő pedig újabb virágzó bizniszbe vetette magát.

A vírustagadókról egyébként itt írtunk korábban.