Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A PDSZ szerint a kormány veszélyezteti a tanárok biztonságos munkához való jogát az iskolák járványadatainak eltitkolásával

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) véleménye szerint előfordulhat, hogy azért nem hajlandó a kormányzat nyilvánosságra hozni azon oktatási intézmények listáját, ahol megjelent a koronavírus, hogy megspórolja az érintettek 100 százalékos táppénzének kifizetését.

A szakszervezet legfrissebb közleményében azt írja, ha nem nyilvános, hogy egy tanár vagy más, iskolában dolgozó személy hol kapta el a vírust, akkor nehezebb bizonyítani, hogy foglalkozási megbetegedésről van szó. Ezen pedig akár pénzt is lehet megtakarítani, ugyanis így nem muszáj kifizetni a 100 százalékos bért, ami foglalkozási megbetegedés esetén jár, elég csak a 60 százalékos táppénzt, amit minden más esetben kell fizetni.

„Sajnos pontosan tudjuk, hogy az esetek túlnyomó részében 60%-os táppénzt kapnak a kollégáink, ha megbetegednek a COVID-dal – akármit is harsogjon a kormányzati propaganda (felmérésünkben a táppénzre kényszerült válaszadók csupán hat és fél százaléka jelezte, hogy megkapta a Kásler szerint mindenkinek járó 100%-os táppénzt)” – írja a szakszervezet.

A PDSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy az egészségügyről szóló törvény 70. paragrafusa szerint ha valaki karanténba kerül, mert fertőző beteg vagy kórokozó-hordozó, a társadalombiztosítás köteles téríteni a teljes munkabért. Viszont a széles körű tesztelés híján nem tudni biztosan, hogy hány dolgozó lehet erre jogosult.

A szakszervezet emellett hangsúlyozza: azért is problémának tartják, hogy „elhallgatják”, mely intézményekben jelent meg a koronavírus, mert így veszélyeztetik a diákok és az iskolákban dolgozók egészséges és biztonságos munkához való jogát.

Hozzátették, az iskolák, óvodák és gimnáziumok, mint épületek, nem rendelkeznek személyiségi jogokkal, nincsenek minősített adataik, így szerintük semmi sem tiltja listában szerepeltetésüket.

„Kevés felháborítóbb dolog van annál az egyre durvuló járványhelyzet kellős közepén, mint hogy a kormányzat nem hajlandó közzétenni az érintett intézmények listáját. Azokét, ahol – így vagy úgy – de megjelent a koronavírus.

Transzparencia, nyilvános fertőzöttségi listák hiányában ugyanis képtelen eldönteni az egyszeri szülő, oktatásban dolgozó, hogy saját és családjának körülményei, egészségi állapota alapján tanácsos-e számára vagy gyermeke számára az adott intézmény látogatása” – tette hozzá a PDSZ.

Habár hivatalosan valóban nem teszik közzé a koronavírus-járványban érintett oktatási intézmények neveit, a Qubit nemrég elkezdte összegyűjteni és térképre tenni azokat az óvodákat és iskolákat, ahol az olvasóik szerint felütötte a fejét a járvány.

Címlapkép: MTI/Vajda János