Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagyobb biztonságban érezték magukat az eladók az első hullám alatt, újra szigorításokat kérnek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hiába nő drasztikusan a napi koronavírusos megbetegedések és halálozások száma szeptember eleje óta, a járvány második hullámában a kormány inkább azt hangsúlyozza, hogy az élet és a gazdaság nem állhat le megint, ezért a kötelező maszkviselésen, a határzáron és a 11 órás zárórán kívül nem sok más korlátozás van jelenleg érvényben.

A kiskereskedelem munkavállalói azonban azt szeretnék, ha a járványügyi védekezés szabályainak további szigorítását szorgalmanák az országban – közölte a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete a szombati Magyar Nemzetben.

A Portfolio szemléje azt írja, a szakszervezet szerint kritikus a bolti helyzet, a vásárlókkal műszakonként többször vagy folyamatosan közvetlen kapcsolatba kerülő dolgozók a korábbi intézkedésekkel nagyobb biztonságban érezték magukat, akárcsak a vásárlók – mondta el Bubenkó Csaba szakszervezeti elnök, aki hozzátette azt is, hogy ezúttal az influenzaszezon is ráerősít az aggodalmakra.

„Egyes korosztályokban most is fokozott a veszély a koronavírus-fertőzésre, ezt nem szabad elfelejteni. Néhányan még mindig hajlamosak könnyelműen venni, hogy tavaszhoz képest sokkal inkább jelen van a vírus minden nyilvános helyen, sőt otthon is.

Az ugyan hetek óta megfigyelhető, hogy az idősebbek inkább a délelőtti órákat választják a nyugodt, tömegmentes vásárlásra, de például a pénteken kezdődött iskolai őszi szünet megint fordíthat egyet a fogyasztási szokásokon, amire ilyen gyorsan változó időkben érzékenyen reagál a kiszolgálói oldal” – mondta el Bubenkó.

A szakszervezeti elnök szerint éppen ezért a nagyobb embertömegeket vonzó helyeken – köztük az üzletekben – megfontolandó lehetne, hogy újabb intézkedéseket vezessenek be.

Bubenkó Csaba úgy fogalmazott, az ellátási lánc azon szereplői, akik a pénztárakban, az ügyfélszolgálatokon, a pultok mögött, polcok között vagy éppen a raktárakban, a logisztikai bázisokon, a szállító járművekben, valamint az online kiszolgálásban dolgoznak, a járványidőszakban nagyon fontos munkát végeznek, hiszen fontos, hogy a helyzet fokozódásával se tapasztaljanak semmi fennakadást a vásárlók.

Hozzátette, a kereskedelmi dolgozók már bizonyítottak, de látható, hogy az év végi ünnepi bevásárlási szezonban még nagyobb szükség lesz rájuk. Holott sokan közülük már most túlhajszoltak, elfogytak a szabadságaik, és folyamatos nyomást jelent a számukra, hogy egész nap maszkban vannak, mégis nagyobb a megbetegedésük esélye

– idézi a Portfolio a Magyar Nemzetet.

A kormány éppen nemrég közölte a koronavírussal kapcsolatos Nemzeti Konzultáció eredményeit, amely szerint a válaszadók 62 százaléka ért egyet azzal, hogy az üzletek védett idősávot biztosítsanak a 65 év feletti vásárlóknak.

(Portfolio, Magyar Nemzet)

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt