Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törött hegedű kíséretében adtak át petíciót cigánymuzsikusok az EMMI-nél

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ma délután kb. 70 cigánymuzsikus tüntetett az EMMI előtt, valamint 200-an írtak alá egy petíciót, ami a támogatások elosztását igazságtalannak tartja és azok újra-osztását követeli – írja a HVG.

A kormány korábban 800 millió forintos támogatást ítélt meg a bajbajutott cigányzenekarok számára. A pályázat 97 zenekaron keresztül közel 450 embernek biztosított ideiglenes megélhetést, viszont nagyjából ugyanennyi zenészt hagyott pénz nélkül.

Horváth Jenő, a muzsikus cigányok érdekvédelmi képviselője a HVG-nek úgy nyilatkozott, a pályázat során olyanok is nyertek, akiknek „nem sok közük van a zenéhez”.

A HVG videóriportját az alább tudjátok megnézni:

A cigánymuzsikusok képviselője elmondta, tanult zenészek, mégsem jutottak hozzá a támogatásokhoz, ahogy olyan esetről is tud, hogy éttermenként több zenekar tagjainak is megítélték a támogatást a döntéshozók. A zenészek úgy látják, hogy nem megfelelő kompetenciákkal rendelkező emberek döntenek a támogatások odaítéléséről.

Így most sokan abban a lehetetlen helyzetben vannak, hogy noha elismert művészek, mégis azon kell gondolkodniuk, hogy taxizásból vagy biztonsági őrként tartsák el a családjukat.

A tüntetők jelképesen összetörtek egy hegedűt és átadták vele a petíciójukat.

A cigánymuzsikusok esete kísértetiesen emlékeztet Majoros Péter (Majka) és Lovasi András elmérgesedett vitájára: Majka korábban felrótta, hogy szerinte sok olyan zenész nyert az Artisjus pályázatán, aki nem igazán szorult rá, Lovasi szerint viszont az államnak sokkal inkább kéne támogatnia a bajbajutott zenészeket.

A koronavírus-járvány és a válság miatt sok cigányzenész került nehéz helyzetbe: az elmaradó fellépési lehetőségek miatt a főállású muzsikusoknak kimaradtak bevételi forrásaik, ezek pótlására indították a kifejezetten őket célzó programot, ami, mint láthatjuk nem tudta maradéktalanul betölteni funkcióját.