Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Greenpeace: az EU új Közös Agrárpolitikája a természet halálos ítélete

Ez a cikk több mint 3 éves.

Zöld civil szervezetek tiltakoznak az Európai Unió új Közös Agrárpolitikai (KAP) programja ellen. A  programtervezetről való szavazás holnap zárul le az Európai Parlamentben, azonban azt már most lehet tudni, hogy az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták Szövetsége és a Renew Europe nagykoalícióban akadályozta meg, hogy az Európai Unió agrárpolitikája természet- és klímabarát legyen.

Az új KAP-tervezet viszont nemcsak a civil társadalomban, de az Unión belül is éles kritikákat váltott ki.

Az EU mezőgazdasági biztosa, Janusz Wojciechowski például „visszalépésnek” nevezte és figyelmeztetett, hogy ez a mezőgazdasági politika ellentétes az az Európai zöld megállapodásban (más néven Európai Green Deal) kitűzött célokkal.

A Greenpeace közvéleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy 166 képviselő el is utasította a teljes javaslatcsomagot, közülük sokan a saját pártjuk akaratával szembeszállva.

A Greenpeace viszont az uniós biztosnál sokkal keményebben fogalmazott a javaslatcsomagról: a szervezet szerint az Európai Unió „a természet és a kisgazdaságok halálos ítéletét írta alá”.

Forrás: a Greens/Efa Facebook-oldala

A Greenpeace azt kifogásolta, hogy a képviselők nem fogadták el a Parlament környezetvédelmi bizottságának azon javaslatát, amely csökkentette volna a nagyipari állattartóknak járó juttatásokat és növelte volna a környezetvédelmi intézkedésekre szánt pénz összegét. A Greenpeace-szel egyetemben az új agrárpolitikát szintén élesen elítélte a Birdlife és a Friends of the Earth is.

 

A KAP kritizálói szerint tehát az Európai Parlament egyértelműen kimondta: az Európai zöld megállapodás semmisnek tekinthető.

A Parlament egyébként az elmúlt két napban leszavazta az Európai Zöldek két módosítójavaslatát is (1, 2): az egyik több pénzt biztosított volna az ökogazdálkodásoknak, a másik ahhoz a feltételhez kötötte volna a közös agrárpolitikát, hogy legyen összhangban az Európai zöld megállapodásban foglaltakkal.

Európai parlamenti forrásaink szerint az előbbi módosító-javaslatot, vagyis az ökogazdálkodás támogatását minden ellenzéki EP-képviselő megszavazta és minden kormánypárti képviselő ellene szavazott. A Momentum képviselői, Cseh Katalin és Donáth Anna (saját EP-frakciójukkal is szembe menve), illetve a jobbikos Gyöngyösi Márton azt a zöldpárti módosítót is megszavazták, amely a KAP teljes tervezetét visszadobná.

Az elkövetkezendő hét évre szóló EU-s agrárpolitika két fontos ponton akadályozza meg, hogy az emberiség a klímaváltozást kezelni tudja. A törvénytervezet áldozatául esett a biodiverzitás – az Európai Bizottság korábban azt a célt tűzte ki, hogy a mezőgazdasági területek 10%-a legyen természetbarát terület, ez viszont elbukott. A végül elfogadott törvénytervezet értelmében a mezőgazdasági területeknek mindössze 5%-a lesz környezetbarát, amely 3%-ra is csökkenthető, amennyiben egy terület 2%-án nitrogén-megkötő terményt termesztenek. Másrészt, az új KAP újfent cserben hagyta azokat a kisgazdaságokat, akik a nagycégeknél fenntarthatóbban termelnek.

Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár ragaszkodott hozzá a tagállami tárgyaláson, hogy a tíz hektárnál kisebb gazdálkodóknak mentesüljenek az olyan előírások alól, mint a terménydiverzifikáció. A tárgyalásokon tehát a kormány azt képviselte, hogy a kisbirtokokat mentsék föl a környezeti előírások terhe alól, mindazonáltal az uniós mezőgazdasági támogatási-rendszer továbbra is túlnyomórészben a nagybirtokokat fogja támogatni.

Az ellenzék részéről egyetlen megszólalást találtunk az ügyben, Cseh Katalin, momentumos EP-képviselőjét, aki a Zöldek javaslatai mellett tette le a garast – hozzátéve, hogy a momentum politikusai „hosszas vitát” követően szavazták meg a zöldek módosító indítványait. [1]

Zöldebb agrárpolitikát

Az Európai Parlament mostani plenáris ülésén tárgyaltuk a Közös Agrárpolitika jövőjét, az…

Közzétette: Cseh Katalin – 2020. október 21., szerda

[1]Pontosítás (19:30) – A cikket módosítottuk, miután Cseh Katalin munkatársai jelezték: az idézett Facebook-bejegyzésben a képviselő nem a három nagypárti KAP-tervezetet minősítette zöld javaslatcsomagnak – szöges ellentétben a környezetvédők értékelésével -, hanem maga is a zöldek javaslatcsomagjához áll közelebb, ezért támogatta azokat a módosítókat a KAP-tervezetével szemben.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt