Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

8.3 milliárd dollárra büntettek egy amerikai gyógyszercéget az opiátkrízis miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Összesen 8.3 milliárd dolláros (2.5 billió forint) büntetésről kötött vádalkut az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma a Purdue gyógyszeripari nagyvállalattal, miután a a céget bűnösnek mondták ki az országon a legutóbbi években végigsöprő opiátkrízis előidézésében.

A Purdue többségi részvényesei, a Sackler-család a saját vagyona terhére egyedül 225 millió dollárt lesz köteles elvileg befizetni az államkasszába, de a kártérítés további részleteiről még egyeztetések folynak.

A opiátszármazékokkal előállított gyógyszerkészítmények becslések szerint mindösszesen 450.000 ember halálához vezettek eddig az USA-ban, ahol egyedül a Purdue megyék, államok ügyészein keresztül több ezer büntetőperrel kell, hogy szembenézzen az általuk forgalmazott gyógyszerek által okozott súlyos függőség, és halálesetek miatt. A mostani, kártérítési megegyezés nem akadályozza azonban a bűnvádi eljárások lefolytatását.

A döntés azonban fontos mérföldkő az opiátválság felelőseinek megtalálásában, okainak feltárásában, és a nagy gyógyszercégek elszámoltatásában is.

Az azonban nem valószínű, hogy a Purdue Pharma ki is fizeti majd a most megítélt 8 milliárd dollárt az áldozatoknak és helyi hatóságoknak, ugyanis a cég a peres eljárások következtében csődöt jelentett, felszámolási eljárás alatt áll, hivatalosan tehát az óriási profit ellenére, amelyeket gyógyszereivel az amerikai magánbiztosítós piacon elért, nem tudja kifizetni a büntetést.

Ahogy az ügy kapcsán a New York Times is írta, így tehát a Purdue hivatalosan a szövetségi kormány számtalan adósa közé került be, akik azonban minden bizonnyal bottal üthetik a pénzük nyomát a csődeljárás végeztével.

A Purdue azután vált hírhedtté, hogy kiderült, fő terméke, az óriási mértékben terjesztett és hatalmas marketingkampánnyal az amerikai piacra bevezetett OxyContin nevű opiát-alapú fájdalomcsillapító hatása a rendszeres szedés hatására olyan mértékben mérséklődik, hogy az súlyos, a drogfüggőséghez hasonló szerhasználatot indít el.

A szövetségi gyógyszerkészítményeket felülvizsgáló hivatal a súlyos hatásokat előre nem látva, 1999-ben engedélyezte az OxyContin forgalmazását az egész országban.

A Los Angeles Times 2016-os tényfeltáró cikke után azonban szinte a teljes országban indult vizsgálatok és perek füzére a Sackler család Connecticuti cége ellen, amelyek során kiderült, számos, az egyszerű gyógyszert kapó páciensnél súlyos károkat okozott, számos OxyContin függő szokott át idővel a heroinra is.

Azt is nyilvánosságra hozták akkor, hogy a Purdue tudott a problémáról de mivel az eladásaik az egekbe szöktek, egyszerűen inkább nem vették azt figyelembe. Miután a kerületi ügyész Washington DC.-ben is kerestet nyújtott be a Purdue ellen a csődeljárás keretében, becslések úgy számolták,

a cég az opiátválság során hozzávetőlegesen 2.2 billió dollár kárt okozott az amerikaiaknak, és 31 milliárd dollárt (9.5 billió forint) keresett az OxyContin eladásain.

Az opiátválság azért is járt súlyos következményekkel, mert míg a világ legfejlettebb részén a függőség miatt tonnaszámra rendelték a fájdalomcsillapítót a nagy kereskedelmi cégek és kórházak, addig a legszegényebb országokban a folyamatok miatt egyre növekvő hiány keletkezett a fájdalomcsillapítókból, ezt pedig a lefoglalt gyártási kapacitás és értékesítési lánc nem tudta teljesíteni.

Az opiátválságról és a globális gyógyszeriparról 2017-ben Sárosi Péter írt hozzánk részletes elemzést.